Пазарите остават скептични за споразумението на ОПЕК

Настроенията остават смесени и днес

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Настроенията на петролните пазари остават смесени и днес, подкрепени от по-високото производство на суров петрол в САЩ и от Саудитска Арабия, която заяви, че ще изпълни стриктно задължението си за намаляване на добива. Борсите обаче бяха повлияни негативно от скептицизъм на финансовите пазари, че свръпредлагането наистина ще намалее. 

Фючърсите върху американския суров петрол се търгуват нагоре с 16 цента, или 0,31%, до 52,53 долара за барел. Фючърсите на петрола сорт Брент обаче отчитат спад от 8 цента, или 0,14%, до 55,78 долара за барел към 9:56 ч. българско време.

„Днес азиатските пазари са фокусирани върху увеличаването на американския добив, който е почти 9 млн. барела на ден спрямо 8,5 млн. барела на ден през миналия юни и близо до производствените нива от 2014“, казва Майкъл МакКарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни, пише Investor.bg.

„Предвид американския суров петрол, който е доста над 50 долара за барел, получаваме реакция при предлагането, която вдига производството. Разширяващите се спредове между американския суров петрол и Брента показват, че сме прави за ценовия натиск от САЩ“, казва той.  

„Но потенциално свръхпредлагане показва, че сега е правилният момент да се купува петрол“.

Според трейдърите пазарите получават известна подкрепа от топ износителя на суров петрол Саудитска Арабия, която заяви, че ще се придържа стриктно към ангажимента за намаляване на добива съгласно глобалното споразумение сред петролните производители от ОПЕК и Русия.

„Много страни всъщност полагат допълнително усилия и намаляват повече от добива, с който са се ангажирали. Уверен съм за влиянието и съм много окуражен за тези първи две седмици“, каза саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих късно в понеделник на събитие в Абу Даби.

Съгласно споразумението ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), Русия и други производители извън групата договориха намаляване на добива до почти 1,8 млн. барела на ден, първоначално за шест месеца, за да понижат предлагането до нивото на предлагане.

Въпреки това петролът поевтиня с почти 5% от първоначалния им ръст през януари, а финансовите петролни трейдъри остават скептични за желанието на ОПЕК и Русия изцяло да приложат намаленията.

Последните пожари, които причиниха непланирани затваряния на рафинерии в Близкия изток и Азия, също удариха краткосрочното търсене за суров петрол в региона, казват трейдърите.

AB Bernstein заяви във вторник, че понижението производството и по-високите цени в резултат на това вероятно ще ударят търсенето на петрол.

„За всяко поскъпване на цените с по 10 долара на барел търсенето на петрол ще намалява с 10 базисни пункта. Макар че консенсусът очаква ръст на търсенето от 1,3 млн. барела на ден през 2017 (спрямо 1,4 млн. барела на ден през 2016 г.), виждаме негативни рискове, тъй като растежът на търсенето в Китай и Индия започва да става по-умерено“, казва Bernstein.

Последни новини
Още от Акценти