Най-големият златен ETF отчита рекорден спад на интереса

Той записва най-дългата серия без приток на капитали в историята си

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Последният пък, когато SPDR Gold Shares (GLD) привлече капитали, беше в деня след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Фондът, който е най-големият суровинен ETF в световен мащаб с над $31 млрд. активи, отчита отлив на капитали в размер на $5,7 млрд., след като получи нетен приток от $220 млн. на 9 ноември, пише Bloomberg.

Тези 43 сесии представляват най-дългата серия без приток на капитали от създаването на фонда през 2004 насам и задминават предишни рекорди от 42 сесии от октомври до декември 2015 и от юни до август 2013.

Източник: Bloomberg Terminal

“GLD се използва основно от институционалните инвеститори като средство за търговия при дългосрочна инвестиционна стратегия, така че когато той не е атрактивен в даден момент, интересът бързо се отдръпва”, заяви Тод Розенблут, директор изследване на ETF-и в CERA. “За мен е изненадващо, защото инвеститорите започнаха 2017 по-притеснени за акциите, а лихвите се отдръпнаха, което би трябвало да е благоприятно за суровините и алтернативните стратегии.

Победата на кандидата на Републиканската партия беше положително за златото събитие, но впоследствие нещата се обърнаха. Повишаването на реалната доходност по американските ДЦК след изборите доведе до спад на цената на златото под $ 1150 за тройунция към края на годината. Активът, който носи нулева доходност, няма как да не бъде засегнат от увеличаването на доходността по безрискови активи, каквито са ДЦК.

Толкова дълга серия без приток на капитали за ETF с такъв мащаб е “нетипично и свръх странно заради ралито при златото от средата на декември. Шокиран съм от това”, коментира Ерик Балхунас, ETF анализатор в Bloomberg Intelligence.

Златните ETF-и извън САЩ са отчели повече успех с привличането на капитали през миналия месец. Германският XetraGold например е привлякъл $172 млн. от началото на годината.

Розенблут добави, че увеличаващата се несигурност в Европа и другите пазари ще доведе до това, че стратегиите за избягване на риска ще станат по-атрактивни в чужбина, отколкото в САЩ.  

Последни новини
Още от Акценти