Меркел: Германия ще се фокусира върху нарастващия популизъм

Според нея страната не бива да приема за даденост силната икономика от миналата година

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че страната не бива да приема за даденост стабилното представяне на икономиката миналата година, посочвайки международните рискове, включително нарастващия протекционизъм през 2017, пише Bloomberg.

Докато Германия поема председателството на страните от Г-20, тя ще се фокусира върху нарастващите „протекционистични тенденции“, каза Меркел в свое обръщение от Берлин. Растежът на германската икономика миналата година достигна най-бързия си темп от пет години.

„Икономическата ситуация е много добра в момента “, посочи тя, впускайки се в кампанията за четвърти мандат като канцлер. Макар да се позова на силния пазар на труда, недостига на служители в някои сфери и увеличаването на брутното заплащане, Меркел изтъкна, че „не можем да бъдем безучастни на икономическата динамика“.

Германският канцлер се срещна с лидерите на нейния Християндемократически съюз в Саарланд, за да изчисти предизборната си стратегия, която ще включва използване на силния растеж и бюджетните излишъци за борба срещу неравенството. Меркел коментира и забавения напредък в дигиталната икономика и предложи да се създаде отделно министерство.

„В много отношения Германия трябва да се движи по-бързо“, подчерта тя.

 

Последни новини
Още от Акценти