МОТ: Безработните по света ще достигнат 200 млн. през 2017

Ръстът на заплатите се забавя

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Броят на безработните по света ще удари 200 млн. души през 2017, което е ново рекордно ниво, показват данни на Международната организация на труда, цитирани от CNN Money.

В своя доклад институцията твърди, че глобалната безработица ще се увеличи с 3,4 млн. тази година и с 2,7 млн. през 2018, защото работната сила се увеличава по-бързо, отколкото новосъздадените работни места.

„Икономическият растеж продължава да разочарова“, каза Гай Райдър, генерален директор на МОТ. „Това рисува тревожна картина за глобалната икономика и способността й да създаде достатъчно работни места, да не говорим за качествени такива“.

МОТ има лоши новини и за работещите.

В друг свой доклад институцията посочва, че глобалният ръст на заплатите, отчитайки инфлацията, през 2015 е достигнал най-бавния си темп от четири години.

Повишаването на възнагражденията в някои развити държави като САЩ и Германия не е достатъчно, за да компенсира цялостното забавяне.

Броят на работещите бедни все още остава висок, половината от работещите в Югоизточна Азия и почти две трети от тези в Субсахарска Африка живеят в крайна или умерена бедност.

Според МОТ развиващите се икономики, в частност Латинска Америка, ще се изправят пред най-големия ръст на безработицата през 2017. И докато тя по всяка вероятност ще спада в Европа, САЩ и Канада, то този спад ще бъде бавен и непостоянен.

Институцията предупреждава също, че дългосрочната безработица става голям проблем за Европа и Северна Америка. Близо половината от безработните в Европа и четвърт в САЩ са търсили работа за повече от 6 месеца. 

Последни новини
Още от Акценти