Москва не изключва отмяна на контрасанкциите срещу Запада

Това би било възможно при затопляне на отношенията с ЕС и САЩ

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

След 31 декември 2017 Русия може и да не продължи контрасанкциите срещу Европейския съюз и САЩ. Това загатна днес по време на ежегодния Гайдаровски икономически форум първият вицепремиер на Руската федерация Игор Шувалов, предава ТАСС.

„Как ще се развива политическият дневен ред зависи от новата администрация на САЩ, от това, какъв ще бъде диалогът САЩ-ЕС, както и от това, как те говорят с нас. Знаете позицията на нашия президент, че сме винаги готови за открит и честен диалог дотолкова, доколкото са готови за това и нашите партньори.“, казва Шувалов.

„Но в своята работа аз съм длъжен да мисля за друг период – този до 31 декември 2017. Всички играчи на пазара също трябва да се готвят за него. Дали ще има продължаване на санкциите или няма да има, това зависи от политическата воля“, допълва той.

Според министъра вече е дошло време да се разбере, че санкциите скоро ще престанат да бъдат фактор. „В работата си аз, както и министърът на земеделието и този на икономиката трябва да изхождаме от това, че контрасанкциите ще бъдат отменени“, заявява Шувалов.

Според него евентуално продължаване на контрасанкциите ще има негативен ефект върху икономиката. „Всички играчи на пазара вече привикнаха към тези ограничения, което е много лошо“, смята той. Очакванията на министъра са, че след отмяната на контрасанкциите към Думата и регионалните парламенти ще завалят молби за защита на „родните потребители от западните стоки. „Натискът ще бъде жесток“, прогнозира Шувалов.

Производителите обаче не бива да очакват въвеждане на протекционистки мерки от страна на държавата, категоричен е руският вицепремиер.  

Последни новини
Още от Акценти