Какво се случва, когато Фед и президентът действат в противоположни посоки

Политиката на Тръмп може да накара Фед да ускори повишаването на лихвените проценти

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Какво се случва, когато Фед и президентът действат в противоположни посоки? Председателят на Фед Джанет Йелън вероятно го мисли, пише Bloomberg. Джефри Лейкър, председателят на Фед за Ричмънд, заяви, че облекчената фискална политика може да изисква по-високи лихвени проценти, но е твърде рано централната банка да реагира на политическите промени, които ще настъпят с новата администрация. Тоест плановете на Тръмп за стимулиране на икономическия растеж може да накарат Фед да действа в противоположна посока. Такова действие, което може да постави американския президент и централната банка в противоречие, се нарича паричен офсет.

1. Какво е паричен офсет?

Действия от страна на централната банка, която осъществява паричната политика, да увеличава лихвените проценти, което е в противоположна посока на икономическия растеж, подтикнат от ръста на правителствените разходи или намаляването на данъците – тоест фискалната политика на правителството.

2. Защо е в новините?

Тръмп официално поема президентския пост на 20 януари и обещава $550 млрд. да бъдат вложени в инфраструктурни проекти и всеобхватно намаление на данъците – с други думи широка фискална експанзия. Ако, както мнозина предполагат, инфлацията направи дълго отлаганото съживяване при Тръмп, Фед може да ускори плана си за повишаване на лихвените проценти.

3. Кой повдига въпроса?

Вътре в мълчаливия Фед може би никой. Официалните лица казват, че не могат да анализират плановете на Тръмп без повече детайли. Но икономистите извън Фед, включително тези от Goldman Sachs и Standard Chartered предполагат, че централната банка на САЩ ще бъде по-агресивна в повишаването на лихвените проценти заради плановете на Тръмп. Йелън даде знак за това с някои коментари като този от пресконференцията й на 14 декември: „Смятам, че в този момент фискалната политика не трябва непременно да осигурява стимули, за да ни помогне да се върнем към пълна заетост“

4. Какъв е аргументът за паричен офсет?

След като осигури най-големите парични стимули в своята история, Фед смята, че икономиката се доближава до пълно възстановяване и повиши лихвените проценти 2 пъти за 12 месеца. Йелън каза пред Конгреса, че докато преди големите фискални стимули са помагали, сега силно намаление на данъците и увеличаване на правителствените разходи може да притесни инвеститорите. Други официални лица коментират, че твърде много стимули могат да задвижат инфлацията над таргета от 2%.

Последни новини
Още от Акценти