Управлението на Обама в графики

Какво икономическо състояние на САЩ ще наследи Доналд Тръмп

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Барак Обама пое президентския пост на 20 януари 2009 в разгара на световната икономическа и финансова криза. Безработицата тогава е на рекордни нива – 10,3% през октомври 2009, по-късно ревизирана на 10%, което е най-лошото ниво от 26 години, пише CNN Money.

Безработицата в САЩ преди и след Обама. Източник: CNN Money

В края на мандата на Обама безработицата спада до 4,7%. Въпреки това участието на пазара на труда е на най-ниското си ниво от края на 70-те години на XX век. Основната причина за това е, че поколението на бейби бума се пенсионира, а броят на обезкуражените работници расте.

Растеж на работните места в САЩ преди и след Обама. Източник: CNN Money

Барак Обама успява да постигне 75 последователни месеца на повишаване на работните места в САЩ. В момента, когато той заема президентския пост, икономиката губи около 800 хил. работни места на месец. 2014 и 2015 са най-силните години за този показател от 1999 насам.

Икономически растеж на САЩ преди и след Обама. Източник: CNN Money

Една от най-големите критики към администрацията на Обама е, че растежът на икономиката се забавя. Погледнато назад във времето американската икономика е нараствала средно с по около 3% на година.

Световната икономическа и финансова криза удря тежко икономиката. Оттогава БВП расте с около над 2% при управлението на Обама.

Медианен доход на домакинствата в САЩ. Източник: CNN Money

Близо 3 от 5 американци казват, че често се тревожат за финансовото си състояние. Голяма част от това притеснение се дължи на факта, че доходите не растат с желания темп. Медианният доход на домакинствата сега е $56,6 хил., което е по-ниско от нивата преди кризата.

Фондовият пазар в САЩ. Източник: CNN Money

На 3 март 2009 Обама заяви, че периодът е добър за купуване на акции. По-малко от седмица след това – на 9 март – фондовият пазар удря дъно. Но оттогава насам започва възходяща тенденция, като S&P 500 печели над 200%. Така че Обама се възприема като един от най-добрите президенти за фондовия пазар в САЩ.

Купони за храна в САЩ. Източник: CNN Money

Един от най-ясните знаци за това колко хора са пострадали по време на рецесията е, че близо 50 млн. американци – или приблизително 15% от населението, са имали нужда от купони за храна.

Използването им достига своя връх през 2013 и оттогава е спаднало леко, макар да остава на високи нива и доста повече спрямо 2009, когато Обама поема президентския пост. Още един знак, че възстановяването все още не достига всички.

Производството в САЩ. Източник: CNN Money

Доналд Тръмп прокламира активно, че ще направи Америка велика отново, разширявайки вътрешното производство. По време на управлението на Обама секторът расте значително, той достига нови върхове след съживяването на автомобилната индустрия и бумът на шистовата индустрия. В същото време обаче заетостта в производствения сектор в САЩ спада с около 100 хил. работни места, откакто Обама поема управлението.

Цени на жилищата в САЩ. Източник: CNN Money

Имотният сектор беше силно ударен при финонсавата криза, но има знаци на надежда, тъй като заетостта се увеличава и все повече хора решават да си купят жилище. Средната продажна цена на съществуващите жилища в САЩ е $232 000, показват данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

Американски държавен дълг. Източник: CNN Money

Администрацията на Обама изразходва много средства, за да стимулира икономиката по време и след Великата рецесия. Сега общият дълг достига над $19 трлн., спрямо $10 трлн., когато Обама влиза в Белия дом. Съотношението дълг към БВП нараства силно при Обама. Когато той поема поста, съотношението е около 50%, а сега е 77%. 

Последни новини
Още от Акценти