Рекордно увеличение на доставките на руски газ в Европа през 2016

Те са нагоре с 12,5%, което е рекорд за цялата история на газовия отрасъл, заяви директорът на Газпром Алексей Милер

Показател за налягането стои върху тръби на платформа за втченяване на газ в Северно море Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Показател за налягането стои върху тръби на платформа за втченяване на газ в Северно море Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Вносът на руски газ в Европа се е увеличил значително през изминалата година. Доставките на синьо гориво за континента от страна на Газпром отбелязват ръст от 12,5% до нива от 179,3 млрд. куб. м. Общият добив на компанията е в размер на 419,07 млрд. куб. м. Данните бяха изнесени от главният директор на компанията Алексей Милер, съобщава ТАСС.

„По оперативни данни през 2016 Газпром е добил 419,07 млрд. куб. м. газ. Това е с 11 млрд. повече от предварително планираното и с 0,57 млрд. повече от 2015. Експортът на Газпром в далечна чужбина (Европа – бел. ред.) през 2016 достигна максимума за цялата история на газовия отрасъл – 179,3 млрд. куб. м.“, заявява Милер. По думите му Газпром „винаги се съобразява с пазара“ и „добива толкова газ, колкото е нужно на потребителите“.

„При това производствените ни мощности са способни да обезпечат добив в обем, с над 150 млрд. куб. м. по-висок от настоящия. Това ни позволява да увеличаваме доставките в страната и чужбина в периода на максималното по размер зимно потребление“, добавя още директора на Газпром. По думите му ръстът на експорта е съпоставим с доставките на компанията на крупен пазар като Великобритания, която през изминалата година е консумирала 17,8 млрд. куб. м. руски газ.

Според Милер рекордният експорт „нагледно демонстрира значителния ръст на търсенето на руски газ в Европа“ и възможностите на Газпром надеждно да „обезпечи доставките в изискуемия обем“.

Тенденция за увеличаване на износа на руски газ имаше и през 2015, когато руската държавна компания отбеляза 8% експортен ръст. За сметка на това през ноември 2016 пък бе обявено понижение на плановете за добив на годишна база с 2% в сравнение с предходната 2015, което пък е понижение с 9% от първоначално планираните количества.

Последни новини
Още от Акценти