Генно-модифицирани животни - кога и как

Кейтлин Мийхън от Bloomberg ни запознава с трансгенетиката и края на маларийния комар

Трансгенетично модифицирани комари чиито поколения ще са неспособни да пренасят вируси. Лаборатория на Oxitec в Бразилия. 1.03.2016. Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg Трансгенетично модифицирани комари чиито поколения ще са неспособни да пренасят вируси. Лаборатория на Oxitec в Бразилия. 1.03.2016. Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg

Темата за генетичното модифициране на представители на животинското царство набра обществено внимание по време на пика на вируса Зика в началото на 2016.

Разрешението на проблема, обявен от Световната здравна организация за глобална заплаха, идва във вид на генетично-модифициран комар, неспособен да пренася някои вирусни микроорганизми.

Модификацията се предава и на следващи поколения комари, докато не бъде обезопасен целия биологичен вид. От компанията Oxitec твърдят, че това ще доведе до изчезването на тропически болести, отговорни за стотици милиони заразявания и над милион човешки смърти на година.

За 6 месеца 60% от естествено-опасните комари в първия широк тестови ареал в Бразилия са били обезвредени, посочват от компанията, която разработва вече и трансгенни решения срещу насекоми, вредящи на земеделското стопанство.

Използваният метод на генно-модифициране CRISPR среща опозиция от страна на етични комисии и групи, твърдящи, че не е редно човек да има такъв контрол над естествения подбор.

Основната научна агенция към Пентагона - DARPA - е подготвила авариен план в случай на нежелани последици за биоразнообразието или човека.

Вижте целия видео материал:

Последни новини
Още от Акценти