Хедж фондовете залагат ралито при петрола да се засили през 2017

Петролните фючърси на най-високо ниво от почти 18 месеца

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Инвеститорите изглежда няма да обърнат гръб на петрола през 2017, пише Bloomberg.

Залозите на паричните мениджъри за ръст при цената на лекия суров петрол са тройни на това, което бяха в края на 2015, и са най-високите от началото на срива на петролния пазар. Петролните фючърси се установиха на най-високо ниво от почти 18 месеца на 28 декември, като инвеститорите в момента следят внимателно дали ОПЕК и страните производителки извън картела ще спазят договореното.

Фючърсите върху WTI - цена и брой контракти. Източник: Bloomberg Terminal

Хедж фондовете са увеличили своите нетни дъги позиции, или разликата между залозите върху ръст и спад на цената, с 0,6% през седмицата, приключваща на 27 декември, показват данни на Комисията по търговия със суровинни фючърси. Цената на лекия суров петрол се повишава с 3,2% до $53,90 за барел през въпросната седмица, преди да затвори на $53,72 в Ню Йорк в петък, 30 декември.

„Има големи надежди, че цените са подкрепени трайно и ще се движат нагоре, и много малко страх, че споразумението няма да се спази и цените ще спаднат”, обяви Тим Евънс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective  в Ню Йорк.

ОПЕК постигна историческо споразумение да намали добива си с 1,2 млн. барела дневно, докато 11-те производителки извън картела, включително Русия и Казахстан, обещаха да свият производството с близо 600 хил. барела.

Цените тази седмица се повишиха след заявки, че членовете на картела ще спазят договорките. Петролният министър на Ирак Джабар ал Луаиби заяви, че страната се е ангажирала да свие производството с 200 хил. барела до 210 хил. барела дневно от началото на 2017. Венецуела пък ще свие добивите с 95 хил. барела дневно от 1 януари, обяви петролният министър на страната.

Нетните дълги позиции на американския лек суров петрол във фючърси са се увеличили с 1 753, което е седма поредна седмица на такъв ръст - най-дългият период от март 2014.

На пазара на горива нетните бичи залози върху бензин скочиха със 17% до 50 091 договора, най-високото ниво от февруари 2015, като фючърсите бележат ръст с 3,7% през разглежданата седмица.

Американските петролни компании използват ралито, за да хеджират ценовия риск за следващите две години. Късите позиции на производителите, предпазващите се от спад на цените, спадат до 614 449 договора. Броят на мечите залози се повиши до най-високото си ниво от август 2007 през седмицата, приключила на 13 декември.

„Каква огромна разлика само за една година. След мрачния сентимент в края на 2015, пазарът сега е може би най-оптимистичният за петрола от много години насам”, каза Фил Флин, главен пазарен анализатор в Price Futures Group в Чикаго. 

Последни новини
Още от Акценти