Енергийни експерти прогнозират $58 за барел при петрола през 2017

Ралито ще съживи шистовото производство в САЩ

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

След сключването на най-голямата сделка на петролния пазар за последното десетилетие, през 2017 ОПЕК се изправя пред ново предизвикателство за балансиране: увеличаване на цените, но без активизирането на шистовите производители, пише Bloomberg.

Първият шистов бум стимулира глобалното пренасищане с петрол, което накара цените да започнат да спадат в средата на 2014. Тенденцията беше продължена през ноември със стратегията на ОПЕК да помпа петрол на воля с цел доминация на пазара.

В последвалите месеци цените на петрола в Ню Йорк спаднаха от над $100 за барел до $26,05 през февруари, пресушавайки бюджетите на компаниите и държавите, разчитащи основно на този отрасъл.

Сега ОПЕК има нов план за 2017: съкращаване на производството, увеличаване на цените и по-добра експлоатация на най-значимите световни ресурси. С планираното свиване цените ще се установят на около $58 за барел, според средната оценка на 24 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Това увеличение с 29% ще подкрепи членовете на ОПЕК, но също така може да накара американските шистови производители да разкрият нови платформи.

“ОПЕК се насочи към така желаното повишаване на цените на петрола, въпросът обаче е какво следва и колко бързо ще се завърне производството на шистов петрол”, заяви ЕД Морс, ръководител Анализи на суровини в Citigroup.

На ниво от 8,8 млн. барела дневно, САЩ вече добиват почти толкова петрол, колкото преди две години, с едва една трета от платформите, показват данни на Baker Hughes Inc. и Администрацията за енергийна информация. На фона на усилените преговори са сключване на сделка, от май са били добавени 200 нефтени платформи.

Източник: Bloomberg Terminal

Анализаторите прогнозиращи, че Брентът ще достигне $58 за барел следващата година, очакват $53 за барел през първото тримесечие и $56 през второто. WTI ще бъде с около $1,40 по-евтин от Брента през 2017, показват още оценките.

Дори цена от $58 за барел няма да успее да елиминира бюджетните дефицити на страните членки на ОПЕК. Според МВФ, за да се случи това, е необходимо черното злато да достигне поне $62 за барел през 2017.

Предизвикателствата остават. "Членовете на картела имат склонност да не изпълняват поетите ангажименти", заяви бившият петролен министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими на 2 декември преди споразумението между страните от и извън ОПЕК да бъде финализирано. Той също така изрази скептицизъм относно действията на Русия.

След три години на застой, вече има знаци за съживяване на американското шистово производство, след като цените се установиха около $50 за барел. Ако те скочат с още $10, шистовото производство, което сега е на ниво от 4,5 млн. барела дневно, бързо ще се повиши с 500 хил. барела, смята Морс. 

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Акценти