Украйна е проучила голямо газово находище в Черно море

Това е една от първите значими стъпки на страната към енергийна независимост

Снимка: Derick E. Hingle/Bloomberg Снимка: Derick E. Hingle/Bloomberg

Украинският научноизследователски кораб „Искатель“ се е завърнал след първия си в рамките на три години проучвателен курс в акваторията на северозападния шелф на Черно море, където е проучил значителни запаси на природен газ. Това съобщи ръководителят на Държавната геологическа агенция на Украйна Николай Бояркин, цитиран от РБК.

По думите му учените са се натъкнали на значително по размерите си находище, притежаващо значителен енергиен ресурс – не по-малко от 40 млрд. куб. метра природен газ, намиращо се на територия от 7 000 квадратни метра. Според ръководителя на агенцията тези цифри са „минималните, на които може да разчитаме“. Според него северозападният шелф на Черно море е един от най-перспективните участъци и притежава „висок коефициент на геологически успех“. „Това е една от първите значими стъпки на Украйна към енергийна независимост“, подчертава още Боярин.

По думите на Евгений Шнюков, академик от Националната академия на науките на Украйна, в северозападната част на Черно море има „хиляди газови факели, разположени на дъното“. Освен това там се намират и множество източници на метан, на прясна вода, както и на редки и ценни метали.

Откритието на украинските изследователи се случва на фона на меко казано обтегнатите отношения на страната със съседката й и основен енергиен доставчик – Руската федерация. Именно в северозападната акватория на Черно море през 2015 се разигра конфликт между двете държави, като тогава отново бе замесена темата за енергийна независимост на бившата съветска република.

Тогава две нефтени платформи на руската„Черноморнефтегаз“ бяха преместени от находището, намиращо се в близост до Одеса, като бяха разположени до скоро анексирания от Русия полуостров Крим. Това предизвика ответна реакция от украинска страна, като се наложи Федералната служба по безопасност (ФСБ) да изпрати един от бойните кораби на черноморския флот „Аметит“ да охранява съоръженията, тъй като по техни твърдения украински кораби на бреговата охрана са застрашавали сигурността им.

Тогава Киев заяви, че нефтените платформи са собственост на украинската държава, а тяхното преместване от водите на Одеския залив на бреговете на Крим представляват „поредния случай на грабеж на имущество и природни ресурси“ на Украйна от страна на Русия, а действията на Москва представляват нарушение на конвенцията на ООН по морско право.

Последни новини
Още от Акценти