Петролът започна седмицата с рязко поскъпване

ОПЕК и страните производителки извън организацията постигнаха първата си сделка от 2001 насам за намаляване на добива

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

ОПЕК и страните производителки на петрол извън организацията постигнаха първата си сделка от 2001 насам за намаляване на добива. В резултат на това цените на петрола скочиха в ранните часове на понеделник до най-високото си ниво от средата на 2015.

Към 9:35 часа българско време в понеделник WTI поскъпва с 5,11% до 54,13 долара за барел, а Брентът – с 4,49% до 56,77 долара за барел.

Сделката беше сключена след близо година дебати в редиците на ОПЕК, както и на фона на недоверие, че държавите извън картела ще участват в споразумение за понижаване на добива. Сега фокусът на инвеститорите се насочва към това, доколко ще се спазват обещанията, пише Investor.bg.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs средната цена на WTI през първото полугодие на 2017 ще бъде $55 за барел. „Тази прогноза отразява ефективно понижение от 1 млн. барела дневно на фона на обявените 1,6 млн. барела. Така че ако има по-стриктно спазване на договорката цената може и да е по-висока“, коментират от Goldman Sachs.

ОПЕК планира да понижи добив с 1,2 млн. барела дневно от 1 януари, като най-големият производител Саудитска Арабия ще понижи добива си с около 486 хил. барела дневно, за да се справи със свръхпредлагането, което дестабилизира пазар от около две години.

В събота производителите извън картела се съгласиха да понижат продукцията с 558 хил. барела, което е малко под целта от 600 хил., но въпреки това най-големият принос от страна на държави извън ОПЕК някога.

„Щом пониженията се приложат в началото на 2017, петролният пазар ще премине от излишък към дефицит и очакваме през първото полугодие търсенето да надвишава предлагането с 800 хил. барела дневно“, коментират анализаторите от AB Bernstein.

Все пак някои анализатори очакват производителите, привлечени от по-високите цени, отново да повишат добива.

Последни новини
Още от Акценти