Потребителите в САЩ не са били толкова оптимистични за икономиката от 2009

Ще оправдае ли доверието новоизбраният президент Доналд Тръмп

Мъже вървят по Wall street в Ню Йорк Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Мъже вървят по Wall street в Ню Йорк Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Президентските избори в САЩ бяха преди месец, но победата на Доналд Тръмп вече има огромно въздействие върху потребителското доверие и очакванията за бъдещето, пише Bloomberg.

В предварителните данни за индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за декември се посочва, че той расте с повече от прогнозираното, тъй като хората имат по-оптимистични очаквания за икономиката през следващите години, по-спокойни са за личните си финанси и са най-положително настроени към икономическа политика на правителството от 7 години.

„Запитани какво са чули за последните икономически развития, най-много потребители спрямо всички предишни проучвания посочват очаквания позитивен ефект от новите икономически политики,”, казва Ричард Къртин, директор на проучването.

През декември индексът, който проследява оценката на респондентите за икономическата политика на правителството нараства до най-високото си ниво от 2009.

Източник: Bloomberg Terminal

Това се дължи най-вече на ентусиазма около избирането на Тръмп, пише Питър Бууквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group LLC. „Скоро ще видим в каква степен този оптимизъм ще се прехвърли към промяна на икономическото поведение”.

Заради затягането на пазара на труда и очакванията за по-добри икономически политики 40% от анкетираните казват, че очакват да имат по-добро финансово състояние след 1 година.

Източник: Bloomberg Terminal

Все пак тази розова картина не е валидна за всички демографски региони. От Мичиганския университет посочват, че има някои изключения от декемврийския оптимизъм. Те са основно сред хората, завършили колеж и живеещи в североизточната част на страната.

Делът на републиканците, които очакват икономиката на страната да се подобри през следващата година се е увеличил след изборите заради допускането, че с въвеждането на предпочитаните от тях политики икономическият растеж ще бъде подкрепен.

Ако доверието остане така стабилно, Тръмп ще трябва да действа бързо, за да подобри икономическото представяне на страната след 20 януари.

„Новоизбраният президент трябва да даде ясно доказателство за увеличаване на икономическия растеж и да действа така, че да запази позитивните потребителски нагласи”, пише Къртин. Според него твърде бавният растеж или твърде високите очаквания са бариери пред запазването на високите нива на потребителското доверие. 

Последни новини
Още от Акценти