Държавите производителки извън ОПЕК потвърдиха готовността си да свият добивите

Те ще започнат съкращаването от 1 януари 2017, както и държавите членки на организацията

Нефтени платформи на пристанище Иберия в щата Луизиана, САЩ Photographer: Derick E. Hingle/Bloomberg Нефтени платформи на пристанище Иберия в щата Луизиана, САЩ Photographer: Derick E. Hingle/Bloomberg

Всички държави производителки извън ОПЕК потвърдиха готовността си да подкрепят картела в борбата с глобалното пренасищане на петрол. Това обяви иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Днес страните от картела и други, сред които и Русия, се събират на среща във Виена, за да обсъждат мерките за стабилизиране на пазара.

Страните извън ОПЕК ще започнат да съкращават добивите от 1 януари 2017, както и държавите членки на организацията, каза Зангане.

По-рано днес в австрийската столица руският министър на енергетиката Александър Новак коментира, че Москва е готова да намали добива на петрол с 300 хил. барела на ден.

Участниците в срещата са настроени оптимистично и няма рискове за провал на сделката, отбелязва и иракският министър на петрола Джабар ал Лаиби, пише Investor.bg.

Припомняме, че на 30 ноември ОПЕК реши да свие добива на петрол считано от 1 януари за първи път от осем години. Картелът иска да се договори и с държавите извън организацията, които да допринесат с 600 хил. барела дневно към свитите добиви.

Целта е да подкрепят цените на суровината, които значително се понижиха заради отслабеното търсене и свръхпредлагането.

Венецуела се надява да свика среща на ОПЕК със страните извън картела в средата на февруари, за да бъде обсъдена формулата на стабилизиране на петролния пазар, каза пред журналисти във Виена венецуелският министър на петрола и минната промишленост Еулохио дел Пино.  

Организацията учредява и комитет за контрол на добива на петрол на високо равнище, съобщи във встъпителната си на срещата катарският министър на енергетиката Мохамед бен Салех ас Сад.

Комитетът ще дава препоръки по въвеждането на ново ниво на добива за страните от картела и ще разработва основата за консултации на високо равнище между страните от ОПЕК и извън организацията.

Държавите ще трябва да създадат и институт за взаимодействие на петролния пазар, каза ас Сад.

Последни новини
Още от Акценти