Добрите икономически данни от Великобритания може да се влошат през 2017

Няколко графики, които показват това

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Икономистите и инвеститорите, които се чудят колко време ще мине преди крахът от референдума за Brexit да се отрази на данните, може съвсем скоро да получат своя отговор, пише Bloomberg.

Данните за БВП и PMI индексите са по-високи от очакванията на икономистите, а безработицата продължава да спада, но тенденцията на по-добро от очакваното може скоро да се преобърне.

Индустриалното производство изненадващо се свива през октомври до най-ниското си ниво от януари, според данни на британската официална статистика, оповестени вчера, 7 декември, като това може да е само началото на вълна от разочарования.

Има голяма разлика между несигурността, причинена от вота за Brexit, и икономическото влияние от реално напускане на ЕС, което все още стои някак далеч във времето.

Източник: Bloomberg Terminal

Макар експанзивната парична политика и обезценяването на паунда да подкрепиха икономиката в краткосрочен план и БВП за третото тримесечие да беше над прогнозите на анализаторите, това не изпълва с увереност Roubini Global Economics. Тази седмица икономистите прогнозираха намаление на инвестиционните разходи и риск от потъване на икономиката.

Източник: Bloomberg Terminal

По-големият от очакваното ръст при частните инвестиции през ноември беше изненадващ за Investec Treasury. От компанията посочиха, че данните са променливи и тенденцията е към забавяне.

Източник: Bloomberg Terminal

Положителното влияние на валутата върху конкурентоспособността на износа се забавя, посочват от Credit Suisse във връзка с PMI индекса, който се оказа под очакванията. Поръчките за износ са вече по-малко спрямо септемврийския 5,5-годишен връх.

Източник: Bloomberg

На пазара на труда започва да се очертава забавяне на ръста на работните места и увеличаване на молбите за обезщетения при безработица. В последния си икономически преглед ONS намекват за „някои ранни сигнали, че дългосрочният и устойчив ръст на заетостта, който видяхме през последните години, вече започва да се забавя.“

Източник: Bloomberg Terminal

Продажбите на дребно през октомври растат с по-бърз от очаквания темп заради по-хладното време, което е увеличило продажбата на дрехи. По данни на BRC KPMG ръстът при продажбата на нехранителни стоки е бил задвижен от онлайн търговията и намаленията. Те обаче виждат риск за края на годината заради Черния петък, който не само е отложил покупките в началото на ноември, но ще повлияе и на декемврийските, и очакват предизвикателства в сектора с настъпването на 2017. 

Последни новини
Още от Акценти