Рекордните добиви през ноември охладиха оживлението при петрола

Черното злато отстъпи от 16-месечния си връх

Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News

Петролът отстъпи от 16-месечния си връх, след като излязоха данни за рекордно количество добив на ОПЕК през ноември, пише Bloomberg.

Фючърсите върху петрол поевтиняват с 1,7% в Ню Йорк, след като поскъпнаха с 15% в предишните 4 сесии.

ОПЕК е увеличила производството си до 34,16 млн. барела дневно миналия месец, като Ангола, Либия и Нигерия водят класацията. От последните две държави не се изисква да намалят производството според споразумението от миналата седмица, което означава, че другите членки ще трябва да направят по-сериозно свиване, за да може групата да изпълни заложените цели.

Петролът се търгува на нива от над $51 за барел, след като ОПЕК постигна съгласие да намали производството с 1,2 млн. барела дневно от януари в опит да се пребори с глобалното пренасищане и да повиши цените. Русия, която не е част от блока, също възнамерява да намали добива с 300 000 барела дневно. Вниманието сега се насочва към това кои други производители извън ОПЕК може да се съгласят на намаляване на производството на срещата във Виена в събота. ОПЕК се надява на още съкращения от 300 000 барела на ден.

„Пазарът си взима почивка, той в голяма степен е повлиян от сентимента след постигането на сделка от ОПЕК“, заяви Бярне Шийлдроп, главен анализатор за суровините в SEB Markets. Увеличението на производството от Нигерия и Либия създава притеснения и Шийлдроп очаква ОПЕК да свие производството до 33 млн. барела на ден вместо първоначалната цел от 32,5 млн.

Срещата във Виена

ОПЕК покани 14 производители на петрол извън групата на среща във Виена с цел да се постигне по-широко сътрудничество по намаляване на производството. Сред тях са: Оман, Бахрейн, Колумбия, Египет, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Азербайджан и Бруней. Четиринадесетте държави общо са добили около 18,8 млн. барела на ден миналата година, което се равнява на 20% от глобалното предлагане.

Последни новини
Още от Акценти