ОПЕК остава разединена ден преди срещата във Виена

Русия обяви, че не планира да присъства

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Членовете на ОПЕК така и не стопиха различията си относно споразумението за съкращаване на производството на петрол, като в същото време Русия обяви, че не планира да присъства на решаващите преговори във Виена, пише Bloomberg.

Само ден преди министрите от организацията да се срещнат, за да финализират детайлите около първото намаление на производството от 8 години, неговите основи изглеждат силно подкопани днес.

След 10-часова среща в понеделник Иран и Ирак продължават с възраженията си, твърди делегат на ОПЕК, пожелал анонимност. Резултатът: Представителите на картела решиха да пренасочат въпроса към министрите за по-нататъшно обсъждане. Предлага се да се намали производството с 1,2 млн. барела на ден спрямо октомврийските нива, макар да остава неясно дали идеята има подкрепата, необходима за одобрение, каза делегатът.

Брентът спадна с 1,2% до $47,68 за барел в Лондон, след като достигна $48,81 за барел в понеделник.

По време на срещата страните се бореха и за последния барел. Иран предложи сделка, при която ще замрази производството на 3,975 млн. барела на ден или около 200 000 барела дневно над сегашното си производство. Саудитска Арабия излезе с предложение Иран да го намали на 3,707 млн. барела на ден, приблизително около сегашните нива.

Посредникът

В търсене на начин за излизане от безизходицата Алжир, който играе ролята на посредник в преговорите, предложи алтернатива, при която Иран замразява производството си на 3,795 млн. барела дневно. Не е ясно обаче дали някое от тези предложения изобщо ще получи подкрепа на срещата на министрите в сряда.

Докато ОПЕК се опитва да се пребори със собствените си различия, групата в същото време преговаря с други големи производители като Русия, да намали производството с 600 000 барела дневно.

Кремъл засега отказва да свие производството, като вместо това предлага да го замрази на сегашните нива. Енергийният министър Александър Новак каза във вторник, че не планира да посети Виена в сряда, но че Русия е готова за разговори с ОПЕК веднага щом тя постигне консенсус.

Преговорите забуксуват

Руската съпротива за съкращаване на производството е сред факторите, които причиниха отмяна на планираните дискусии в понеделник със страните производителки извън картела. Миналата седмица Саудитска Арабия се оттегли от срещата с аргумента, че ОПЕК трябва да реши първо вътрешните си проблеми преди да преговаря с други производители.

В неделя петролният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих за първи път загатна възможността срещата във Виена да приключи без споразумение. Не е ясно дали министърът е променил мнението си за предимствата на сделката или се опитва да подобри позицията си в преговорите с Иран и Ирак.

„Саудитска Арабия и Иран имат много силни стратегии за преговори“, коментира Абхишек Дешпанд, главен енергиен анализатор в Natixis SA. „Проблемът за Саудитска Арабия е, че сега не сме 1980-те и 1990-те, когато всички я следваха. Днес членовете като Иран и Ирак са еднакво силни и за тях на дневен ред е да си гарантират голям пазарен дял“.

И Иран, и Ирак се противопоставят на съкращаване на производството си, но искат сделка на ОПЕК, за да могат да спечелят от увеличаване на цените.

Източник: Bloomberg Terminal

Международната енергийна агенция прогнозира, че без споразумение на ОПЕК петролният пазар ще остане на излишък за четвърта поредна година през 2017, което ще доведе до намаляване на цените. Все пак ал Фалих се изказа по-оптимистично:

„Очакваме търсенето да се възстанови през 2017, след което цените ще се стабилизират и това ще се случи без намесата на ОПЕК.“, каза той в неделя, цитиран от вестник Asharq al-Awsat. „Решение за съкращаване на производството на срещата на ОПЕК не е единственият изход, можем също да разчитаме на възстановяване на потреблението“.

Последни новини
Още от Акценти