ООН все по-близо до нови санкции срещу Северна Корея

Те целят да намалят приходите на страната от износ с над една четвърт

Севернокорейци наблюдават изтрелването на широкообхватна ракета от базата в Сеул; Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Севернокорейци наблюдават изтрелването на широкообхватна ракета от базата в Сеул; Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН са близо до одобряването на нови санкции срещу Северна Корея, които ще намалят приходите от износ на страната с над една четвърт, в частност засягайки експорта й на въглища към Китай, пише Investing.com.

Резолюцията е в отговор на петия ядрен тест на Северна Корея през септември, който организацията осъди остро. Целта е да се намалят приходите на страната от износ с най-малко $700 млн.

Тя също така ще наложи рестрикции на морския транспорт и финансовия сектор. Резолюцията ще засегне още хора и компании, посочват двама дипломати от Съвета за сигурност, пожелали анонимност.

Износът на въглища ще бъде намален на $400,9 млн. или 7,5 млн. метрични тона на година, в зависимост от това кое е по-малко, от 1 януари, пише в резолюцията.

Щом тя влезе в сила, износът на въглища на Северна Корея до края на тази година ще бъде ограничен до $53,5 млн. или 1 млн. метрични тона.

През първите 10 месеца на годината Китай е внесъл 18,6 млн. тона въглища от Северна Корея, което е с 13% повече спрямо същия период на миналата година.

Документът засяга още 11 лица, включително хора, които са били посланици в Египет и Мианмар, и 10 юридически лица, като предвижда забрана за пътуване и замразяване на активите им заради участие в ядрените програми на страната.

Резолюцията залага още забрана за износ на хеликоптери, плавателни съдове и статуи. Страната  спечели милиони долари от износа на огромни статуи на известни личности и диктатори предимно за африканските държави.

Китай също участва

В сряда стана ясно, че САЩ и Китай са се споразумели за новите санкции срещу Северна Корея, но Русия забавя позицията си.

Един от дипломатите изрази увереност, че Китай ще убеди Русия да се съгласи на новите санкции и, че 15-членният Съвет за сиурност може да гласува резолюцията следващата седмица.

САЩ и Китай, традиционен съюзник на Северна Корея, съгласуваха предварително новата резолюция, която цели да накаже Пхенян след петия и най-голям ядрен тест на 9 септември.

Текстът наскоро беше даден и на останалите 3 постоянни членки – Великобритания, Франция и Русия.

Санкциите през март забраниха на 193-те членки на ООН да внасят от Северна Корея въглища, желязо и желязна руда, използвани за да генерират приходи за ядрените програми на Пхенян, освен ако те не са за жизненоважни нужди.

Американски официални лица обявиха, че сега Китай е единственият вносител на въглища от Северна Корея. След спад на износа заради санкциите през март, севернокорейският износ на въглища нарасна отново и нивата за 2016 се очаква да надминат миналогодишните, допълниха те. 

Последни новини
Още от Акценти