НСИ ревизира бюджетния дефицит за 2015

Намалението е доста под данните от април

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

НСИ ревизира бюджетния дефицит за 2015 в посока надолу до 1,7% от БВП. Така сектор „Държавно управление” отчита бюджетен дефицит от 1,490 млрд. лв., става ясно от окончателните данни на НСИ, публикувани днес.

През април институтът ревизира данните на Министерството на финансите и изчисли, че делът на бюджетния дефицит спрямо БВП за 2015 г. пада до 2,1%.

Намалението на статистиката сега е сериозно, като се има предвид, че тогава от ведомството на Владислав Горанов пресметнаха, че недостигът в хазната от произведеното в икономиката е 2,66%.

За сравнение, през 2014 г. бюджетният дефицит е 4,559 млрд. лв., а делът му от БВП е 5,5%, пише Investor.bg.

Дефицитът в подсектор „Централно управление” през миналата година е в размер на 619 млн. лв., което е 0,7% от БВП.

Недостигът в подсектор „Местно управление” е 834 млн. лв., а подсектор „Социалноосигурителни фондове” е излязъл на минус с 36 млн. лева.

Дългът на България за миналата година е в размер на 23,049 млрд. лв., или 26% от БВП.

Окончателните данни на НСИ ревизират стойноста на показателя от април, когато дори го повишиха до 26,7% от БВП, а в Министерство на финансите го намалиха до 25,7% от БВП. 

За сравнение, през 2014 г. държавата е дължала 22,554 млрд. лв., което е 27% от БВП.

Разликата между предварителните и окончателните данни за икономическите показатели се дължи на получаването на окончателни данни за постъпленията от данъци, годишните отчети за дейността на държавните болници и публичните дружества, класифицирани в сектор „Държавно управление”, и оборотните ведомости на бюджетните единици и общините, уточняват от НСИ.

Последни новини
Още от Акценти