Къде се разминават работодатели и синдикати при определянето на минималната работна заплата?

Ето какви са двете предложения

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Разминаванията между вижданията на работодателите и синдикатите за това как трябва да се определи минималната работна заплата продължават.

Според синдикатите тя трябва да се съобрази с линията на бедност и средната работна заплата.

„Ние предлагаме да има определен коефициент (като долна граница на преговорите) към линията на бедност. Този коефициент да служи като минималния праг на коридора, в който се договаря, а като горна граница да служи 50% от средната работна заплата. И в рамките на този диапазон да се водят преговорите до постигане на консенсусно решение“, коментира Любен Томев от КНСБ, предава БНР.

Предложението на работодателите се доближава до това, но има и някои разминавания.

„Там се дават много високи рефери за долна и горна граница за ръст на минималната работна заплата, включително до 60% от средната. Такива средни нива на минимална към средна заплата в нито една държава членка на ЕС не съществува. Средното съотношение се движи в порядъка на около 40%“, посочи Димитър Бранков от БСК.

Работодателите се обявиха против ръст на минималната работна заплата с 10% от догодина. Според тях той не отчита фактори като инфлация, производителност на труда, заетост и икономически растеж. 

Последни новини
Още от Акценти