Голямо забавяне ще е новото нормално за икономиката на САЩ

Какво прогнозира икономистът от Фед в Сан Франциско Джон Фърналд

Американското знаме. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Американското знаме. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Новото нормално е икономическият растеж на САЩ да бъде в диапазона между 1,5% и 1,75% годишно, което представлява голямо забавяне спрямо 90-те години и началото на 2000, след като застаряващото население, слабият напредък в образованието и ниският ръст на производителността казват думата си.

В нов доклад икономистът от Фед в Сан Франциско Джон Фърналд прогнозира бъдещото развитие на икономиката, отчитайки дългосрочните тенденции, пише Bloomberg. Според него историческото забавяне ще има голямо влияние върху бъдещото развитие на страната.

При по-слаб икономически растеж работните заплати и стандартът на живот ще се подобряват по-бавно, отколкото преди, а продажбите на бизнеса ще растат по-бавно.

Правителството ще бъде ограничено от по-слабия ръст на данъчните приходи, а паричните власти ще се изправят пред по-нисък неутрален лихвен процент, който дава по-малко място за намаление на лихвите за подкрепа на икономиката в случай на криза.

Макар това да очертава мрачна картина, все още има надежда, защото производителността може да се съживи от сегашните си ниски нива и да ускори растежа.

„Най-големият източник на несигурност е ръстът на производителността, а не толкова демографската ситуация“, пише Фърналд, допълвайки, че нова революционна IT вълна може да има голямо въздействие.

Прогнозата на икономиста е малко по-песимистична в сравнение с тази на Бюджетната служба към Конгреса, която очаква БВП да се увеличи с 2,4% догодина и 2,2% през 2018 преди да се забави с до 1,9% средно за периода 2019-2026.

Тримесечната икономическа прогноза на Федералната комисия за отворения пазар от септември залага 2% растеж през 2017 и 2018 и 1,8% в дългосрочен план. 

Последни новини
Още от Акценти