Чужденците в Лондон са ужасени от плановете на Мей за имиграцията

Великобритания предвижда по-трудни условия за наемане на работници отвън

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Ако премиерът на Великобритания Тереза Мей прокара визията си за имиграцията, Виктор Вилар казва, че ще трябва да напусне Лондон.

31-годишният консултант от мексикански произход е сред многото чужденци, които ще бъдат засегнати от предложението на правителството да накара компаниите да разкрият какъв дял от служителите им не са британски граждани, като по този начин да се гарантира, че идващите от чужбина няма да заемат места, на които биха могли да работят местни, пише Bloomberg.

„Ако се приемат антиимигрантските политики в парламента и нещата станат по-зле, определено бих предпочел да си потърся работа в САЩ или някъде другаде”, обяви Вилар, който живее в британската столица от над 21 години.

Вътрешният министър на Великобритания Амбър Руд предложи санкции срещу банки и наемодатели, които не проверяват чужденците, с които правят бизнес. Всичко това е част от стратегията на правителството срещу имигрантите и налагането на по-трудни условия за наемане на работници от чужбина. 

59% от хората подкрепят тези политики, показва допитване на YouGov сред 5 875 души. Всичко това създава големи тревоги за чужденците, много от които живеят дълги години в страната. Някои правят паралел с Германия преди Втората световна война.

От Brexit до издигането на Доналд Тръмп, популизмът в Западния свят заплашва да сложи край на следвоенния политически ред и да вкара във власт нов вид лидерство, което да се противопостави на свободното движение на хора и да издигне изолираните държави.

В интервю за Bloomberg британският министър на финансите Филип Хамънд заяви, че британският вот за напускане на ЕС е бил призив за налагането на по-стриктен контрол върху имиграцията насред притесненията, че приливът на работници от чужбина е оказал натиск върху заплатите при по-нискоквалифицираната работна сила.

Амбър Руд подчерта, че списъкът с чуждестранните работници е само предложение, което е част от един по-широк преглед на имиграционните регулации. 

Последни новини
Още от Акценти