Молбите за помощи за безработни в САЩ останаха под очакванията

Положителни новини от пазара на труда в САЩ

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Молбите за помощи за безработни в САЩ отбелязват спад през миналата седмица до второто си най-ниско ниво от 1973 насам, предаде Bloomberg.

Нивото на молбите отбеляза спад от 5 хил. до 249 хил. през седмицата, приключила на 1 октомври, показаха данни на Министерството на труда на САЩ. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за стойност от 256 хил.

Това е вторият най-нисък резултат, постигнат от 1973 насам. Първото място в тази своеобразна класация се държи от месец април тази година, когато новите молби за помощи за безработни достигнаха малко по-ниско ниво – 248.

Работодателите в най-голямата световна икономика се опитват да задържат служителите си на фона на затегнатия пазар на труда и рекордния брой отворени работни позиции в САЩ. Тази тенденция от своя страна може да накара Фед да посегне към първо повишение на лихвите от миналия декември насам. Вероятността това да се случи през декември тази година е над 60% по оценка на пазарите.

„Няма спор, това са добри данни“, коментира Дейвид Слоун, старши икономист във 4Cast.

Данните за молбите за помощи за безработни в САЩ остават на ниво под психологическата граница от 300 хил. вече 83 поредни седмици. Това е най-дългата подобна серия от 1970 насам.

Утре, 7 октомври, очакваме и официалните данни за новите работни места в САЩ за септември, които също имат потенциал да раздвижат пазарите и през последните месеци често поднасяха сериозни изненади.

 

Последни новини
Още от Акценти