България е първа в Европа и трета в света по привлечени инвестиции в аутсорсинг

Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

България е страна с много икономически предимства и добро място за правене на бизнес и има какво да предложи на чуждестранните компании. Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на третата годишна конференция на Европейската аутосрсинг асоциация за 2016.

Министърът обяви, че България е на първо място сред страните в Европа и на трето в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index за 2015.

По думите му секторът на информационните и комуникационните технологии, както и на аутсорсинга и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната. Лукарски обяви, че те достигат 42 000 към края на 2015, предава Investor.bg.

Според министъра инициативата на Европейската аутсорсинг асоциация за въвеждане на световен стандарт в аутсорсинг индустрията е „начинание, което ще осигури положителен растеж на индустрията в глобален мащаб и ще повиши репутацията на сектора “.

Към инициативата, започната в България, вече се присъединяват Русия, Китай, Испания, САЩ, Южна Африка, Египет, Албания и Полша.

Лукарски подчерта, че стандартът ще подобри ефективността и стойността на услугите както за доставчиците, така и за клиентите на аутсорсинга и ще допринесе за подобряване на професионализма в този сектор.

Последни новини
Още от Акценти