Очаква се бързо възстановяване при златото заради глобалните политически рискове

Ценните метали ще останат привлекателна инвестиция в дългосрочен план

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Най-голямото потъване при златото за последните 14 месеца може да е към края си.

Заради редица глобални предизвикателства - от задаващите се рискове от президентските избори в САЩ до тепърва започващите преговори за излизането на Великобритания от ЕС, следващата година може да засили ролята на благородния метал като актив убежище. Нарастващото производство на шистов газ в САЩ също вероятно ще охлади покачването на цените на петрола, ограничавайки инфлацията, пише Bloomberg.

„Колкото бързо спадна златото, толкова бързо може да се върне обратно към рали“, коментира Барнабас Ган, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. По думите му цените на благородния метал може да възстановят предишния си блясък. Ган е прогнозирал най-точно движенията при метала през третото тримесечие, показват данни на Bloomberg.

Златото спадна рязко във вторник заради спекулации, че времето на паричните улеснения изтича. Говори се, че ЕЦБ е постигнала неформално съгласие постепенно да намали покупките, докато представители на Фед призоваха за увеличаване на лихвите в САЩ на фона на знаците за подобряването на икономиката.

Цената на златото на спот пазара добави 0,5% до $1274,59 за тройунция на борсата в Сингапур в 7:52 часа българско време. Металът изгуби 3,3% ден по-рано, най-много от юли 2015, и се търгува на нива, последно наблюдавани преди референдума за Brexit.

Президентът на Фед за Ричмонд Джефри Лакър настоя централната банка да затегне паричната си политика, за да спре увеличение при инфлацията, а президентът на Фед за Кливланд Лорета Местер подчерта, че икономиката е готова за повишение на лихвените проценти.

Петролът се повиши с 10% след като страните от ОПЕК се споразумяха миналата седмица за съкращаване на производството за първи път от осем години.

В дългосрочен план ниските реални лихвени проценти ще гарантират, че ценните метали ще останат привлекателна инвестиция, се посочва в доклад на BMI Research. 

Последни новини
Още от Акценти