Великобритания след Brexit в графики

Как се отрази вотът на икономиката на страната

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Изненадващият вот в полза на излизането на Великобритания от ЕС на 23 юни предизвика голям шок в световната икономика, изтривайки трилиони от стойността на глобалните активи. Референдумът преоформи политическия пейзаж пред Великобритания и създаде опасения, че Западът се насочва към протекционизъм и по-стриктен контрол върху имиграцията за сметка на глобализацията. 

Следващите 17 графики на Bloomberg разказват историята на Великобритания през навършващите се скоро 100 дни след вота за Brexit.

В първите часове след вота активите по целия свят – валути, акции, суровини, фючърси, облигации – от Йоханесбург до Шанхай, започнаха рязко да се разпродават. Силната динамика в цените предизвика вълна от продажби, като трейдърите затваряха позиции, за да намалят риска за портфейлите си, отекващ от финансовата криза.

Паундът се срина с 8,4%, което е най-големият му дневен спад, превишаващ дори този от „Черната сряда“ на 16 септември 1992 - 4,1%. Британската валута спадна до най-ниското си ниво спрямо долара от 1985 насам.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Акциите на публичните банки спаднаха с 32% след вота, а волатилността погълна FTSE 100.

Източник: Bloomberg Terminal

Отчитайки представянето на британската спрямо останалите основни валути, паундът остава доста под нивата си на търговско претеглена база в сравнение с 2015, след като анализаторите понижиха прогнозите си за възможностите за растеж на британската икономика.

Източник: Bloomberg Terminal

По-слабият паунд прави Великобритания относително по-евтина спрямо останалата част от света и увеличава цената на вноса. Това вдига цените на храните и суровините за британските производители – цени, които все повече ще бъдат прехвърляни върху потребителите, изцеждайки финансите им.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Увеличаващата се несигурност около търговските отношения на Великобритания с Европа, където се осъществява почти половината от износа, означава разклатено бизнес доверие.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Ето защо много компании съкращават инвестиционните си планове.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Неяснотата около бъдещето на Великобритания означава, че цените на банковите акции, който разчитат повече на вътрешната икономика, като Lloyds Banking Group, са доста под нивата преди Brexit в сравнение с например доста по-диверсифицираните в географско отношение банки като Barclays.

Източник: Bloomberg Terminal

 

През август Английската централна банка понижи лихвените проценти за първи път от над 7 години и обяви редица други стимули в подкрепа на кредитополучателите.

 

Източник: Bloomberg Terminal

 

Доходността по правителствените облигации спадна до рекордни нива след решението на институцията, което засегна пенсионните фондове, които се задъхват в осигуряването на добра доходност.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Очакванията за инфлацията се повишиха отчасти заради нарасналия натиск от страна на вносните цени. Анализаторите прогнозират, че по-слабите инвестиции и по-слабото наемане на служители ще удари търсенето. В резултат на това средната оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за растежа на британската икономика потъна.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Все пак индексът на икономическата изненада на Citigroup, който измерва реалното представяне спрямо очакванията, скочи след вота за Brexit в знак, че голяма част от краткосрочните данни са се представили доста по-добре от очакванията на пазара.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Продажбите на дребно запазват ръста си.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Същото се случва и с бизнес очакванията, както се вижда от съставния индикатор на Markit, който обхваща услугите, производството и строителството.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Една от причините икономиката да се представя по-добре от очакваното е, че потребителското доверие е гъвкаво. След вота за Brexit търсенето на жилищния пазар бележи признаци на стабилизиране.

Източник: Bloomberg Terminal
 

 

Спестяванията на британските домакинства са на историческо дъно, а нивата на дълг остават високи. С много малко средства, на които да разчитат, потребителите може да намалят разходите си.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Двата големи дефицита – правителственият и по текущата сметка – също създават рискове за бъдещето. По-слаб растеж означава по-малки данъчни приходи, което пречи на опитите на правителството на подобри финансите си.

Междувременно рекордният дефицит по текущата сметка на Великобритания трябва да бъде финансиран от инвестиции, което я оставя уязвима на промени в икономическите показатели.

Източник: Bloomberg Terminal

 

Това може да обясни защо FTSE 100 и паундът са сред най-зле представящите се класове активи тази година.

Източник: Deutsche Bank

 

 

Последни новини
Още от Акценти