Новата власт в Бразилия ухажва чуждестранните инвеститори

Страната залага на мащабна инфраструктурна програма

Сао Паоло, Бразилия. Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg Сао Паоло, Бразилия. Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg

Бразилия планира голяма нова инфраструктурна програма, която цели да даде тласък на частните инвестиции, за да може икономиката да се справи с рецесията. Очакванията са, че БВП ще спадне с над 3% през 2016 преди да навлезе на положителна територия през 2017, но бюджетният дефицит в страната се разширява, инфлацията, която сега е близо до 9%, се повишава, и фискалните реформи изглежда срещат съпротива, пише в свой анализ Barron`s.

Новото правителство знае, че добрата инфраструктура ще привлече външни инвеститори, голяма част от които бяха загубени след разследванията за измами в държавната петролна компания Petrobras, които още пълнят заглавията. Президентът Мишел Темер, който замени отстранената Дилма Русеф през август, обещава, че бъдещите проекти ще поставят в центъра неща като по-добро електроснабдяване и по-добри пътища с конкурентен и законен процес на изграждане.

Лидерът на новата бразилска програма за инвестиционно партньорство Франко Морейра заяви пред Barron`s, че сега правителството се сблъсква със „свръхидеологическия подход към икономиката” на предишното правителство. По думите му инвеститорите са тези, които ще определят обхвата и приоритетите в списъка на правителствените проекти. „С други думи въпросът е дали и кога инфраструктурните разходи ще могат да допринесат за растежа на бразилската икономика.”

Макар индексът MSCI Brazil да се повиши с невероятните 60% тази година, той все още е доста под върховете от 2008.

Държавната петролна компания Petrobras обяви планове за съкращаване на разходите с 25%, разпродаване на активи и намаляване на дълга през следващите 5 години. 

Последни новини
Още от Акценти