Лидерите на ЕС решават бежанския проблем

Ако не можем да решим проблема, тогава целият проект Европейски съюз е под въпрос, смята австрийският канцлер Кристиан Керн

Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Австрийският канцлер Кристиан Керн се срещна с европейските лидери във Виена в търсене на нови мерки срещу притока на бежанци на Стария континент.

Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас са сред лидерите на десетте държави от Централна и Югоизточна Европа, участващи на срещата. Според програмата фокусът ще е върху Балканския миграционен маршрут, използван от бежанци от Афганистан, Ирак и Сирия, за да проникнат в Европа.

„Срещата е стъпка към общо европейско решение”, обяви Керн, допълвайки, че разговорите ще се фокусират върху това дали да има затягане по европейските граници и къде има най-голяма нужда от подкрепа заради бежанците.

През второто тримесечие на годината ЕС е приел 305 700 нови молби за убежище, като така одобрените през последните 12 месеца достигат 1,5 млн. души.

Притокът на чужденци създава рискове за политическия ред в Европа и от разделение на континента. Великобритания вече гласува да напусне блока заради опасения, свързани с миграцията. Политици националисти, обещаващи да вземат сериозни мерки срещу имигрантите, получават все по-широка подкрепа в Австрия и Германия.

„Ако не можем да решим проблема, тогава целият проект Европейски съюз е под въпрос”, каза Керн пред Der Standard в петък. 

Последни новини
Още от Акценти