Има ли Фед достатъчно място за маневри?

Ситуацията сякаш повтаря същия период на 2015

Стенли Фишър, заместник председател на Фед, Джанет Йелън, председател на Фед и Уилиям Дъдли, президент на Фед Ню Йорк по време на срещата в Джаксън Хол. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Стенли Фишър, заместник председател на Фед, Джанет Йелън, председател на Фед и Уилиям Дъдли, президент на Фед Ню Йорк по време на срещата в Джаксън Хол. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В известен смисъл, ние се връщаме 12 месеца назад и си мислим, че има достатъчно основания за повишение. Като гледаме текущите прогнози за БВП през третото тримесечие, те са около 3% на годишна база. Да, разбира се, пазарът на труда се забави, но като цяло е близо до пълна заетост, а индексът на потребителските цени, който видяхме в петък, в известна степен повиши вероятността за вдигане на лихвите спрямо предходната седмица. Всичко това дава основания да считаме, че Фед имат на какво да стъпят, за да вдигнат лихвите, но за пазарите подобно решение през тази седмица би било огромна изненада.

Чуйте цялото интервю на Анна Едуардс от Bloomberg Лондон с Джереми Стреч, директор „Валутни стратегии“ в Canadian Imperial Bank of Commerce.

 

Последни новини
Още от Акценти