Hewlett-Packard купува поделението за принтери на Samsung

Компанията ще придобие и над 6 500 патента от Samsung

Седалището на Hewlett-Packard в Пало Алто, Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Седалището на Hewlett-Packard в Пало Алто, Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Производителят на персонални компютри се е съгласил да купи поделението за принтери на Samsung Electronics срещу $1,05 млрд, като залага на това, че ще може да си спечели дял и да генерира печалба въпреки свиващия се световен пазар.

От базираната в Пало Алто компания заявиха, че сделката ще повиши печалбите им още през първата пълна финансова година. Като част от сделката, Samsung ще трябва да купи акции на Hewlett-Packard на стойност от $100 до $300 млн. на открития пазар, след като приключи придобиването.

Сделката е част от по-големия план на компанията да разшири бизнеса си извън добре познатите серии принтери и да намери нови източници на растеж, въпреки че смартфоните, таблетите и другите цифрови устройства непрекъснато намаляват необходимостта от печатането на хартия. Придобиването е най-голямото, след като HP се отдели от Hewlett Packard Enterprise Co. през миналата година, за да се фокусира над персоналните компютри и свързания с тях хардуер.

Приходите на поделението за принтери на HP са спаднали с 14% до 4,42 млрд. през последното тримесечие, а общите продажби са се понижили с 4% до 11,9 млрд. Когато компанията отчете печалбите си миналия месец, в изявлението се казваше, че реструктурирането върви по план за тази финансова година, а то включва и съкращаване на 3 000 работни места. HP има по-незначителен дял на пазара на копирни машини, който е доминиран от компании като Xerox Corp.

За южно корейската Samsung, тази стъпка е част от дългосрочните планове на компанията за насочване към области с по-висок ръст.

Очаква се сделката да приключи след около 12 месеца като тя подлежи на одобрение от регулаторите. HP ще придобие над 6 500 патента от Samsung. Лазерните принтери на Samsung са по-подходящи за тежка експлоатация в големи офиси. Досега HP разчитаха на Canon Inc. за основната лазерна технология в някои от големите си модели принтери.

Изглежда в сектора на принтерните технологии протичат редица процеси на сливания и придобивания. В началото на тази година Lexmark International Inc. беше купена за 3,6 милиарда долара от инвеститорски консорциум ръководен от Apex Technology Co. и PAG Asia Capital.

Последни новини
Още от Акценти