Между Русия и Китай има висока степен на доверие

Руският президент за приоритетите на страната в Далечния изток

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Откъс от интервюто на президента на Русия Владимир Путин за Bloomberg Television от 1 септември 2016.

"Далечният изток е особено важен за нас, като приоритет е развитието на този регион. През последните години, даже бих казал десетилетия, ние се сблъскахме с доста проблеми тук. Обръщахме малко внимание на тази част от страната, а тя заслужава много повече заради огромните богатства концентрирани тук и възможностите за бъдещото развитие на Русия.

Но не само за развитието на Русия, а и за развитието на целия азиатско тихоокеански регион, защото тук земята е богата на природни изкопаеми. Обикновено, когато говорим за Далечния изток ние имаме предвид Приморския район, района на Хабаровск, Камчатка, Чукотка, но трябва да включим и района на Източен Сибир.

Ако ги разглеждаме заедно, тези земи имат колосални ресурси – петрол, газ, 90% от руските запаси от калай, 30% от златото в Русия, 35% от дървесината. Във водите тук се хваща 70% от рибата в Русия.

Това е район, в който железопътния транспорт, инфраструктурата са добре развити, а през последните години се заехме с развитието на шосейните пътища. Има огромен потенциал, възможности за авиационната и за космическата индустрия".

Чуйте какво каза още Владимир Путин в интервюто си пред Bloomberg News.

 

Последни новини
Още от Акценти