Путин смята, че продажба на Роснефт е възможна още през 2016

Руският президент в специално интервю за Bloomberg News от Владивосток

Руският президент Владимир Путин по време на интервюто за Bloomberg News. Източник: Bloomberg News Руският президент Владимир Путин по време на интервюто за Bloomberg News. Източник: Bloomberg News

Владимир Путин заяви, че Русия напредва с плановете си да продаде една пета от Роснефт – най-големият борсово търгуван производител на нефт, тъй като правителството търси начини за намаляване на бюджетния дефицит.

Продажбата на дял от 19,5 % може да се осъществи още тази година, ако компанията успее да намери „подходящ стратегически инвеститор“, заяви руският президент в специално интервю за Bloomberg News във Владивосток. Такъв дял би могъл да струва около 11 милиарда долара.

Русия поднови продажбите на активи след като срива на цените на суровия петрол до 12-годишно дъно през януари намали приходите и тласна бюджетния дефицит до най-високите му стойности за последните шест години.

Според Путин, продажбата на Роснефт е доказателство за решителността на Русия да намали ролята на държавата в икономиката.

„Руското правителство няма нужда да държи такива големи дялове и ние сме решени да осъществим плановете си,“ каза Путин. „Въпросът не е дали искаме, или не. Въпросът е дали това има смисъл, или не и в какъв момент.“

Дeлът в Роснефт няма да бъде продаден на всяка цена и целта е да се извлече максимална полза за руската икономика и държава, заяви още президентът на Русия.

Роснефт, най-ценната държавна компания, би могла да донесе около 11 милиарда долара по текуща пазарна оценка. Това ще подпомогне правителството в осъществяване на целта му да намали бюджетния дефицит в много по-значителна степен отколкото продажбата на 10,9% от компанията за добив на диаманти Алроса, която донесе 793 милиона долара през юли.

Путин насочва вниманието си към продажбата на Роснефт след като правителството реши да отложи продажбата на дял от 50.08% в Башнефт. Първоначално цената беше определена на 315 милиарда рубли и привлече интереса на Роснефт, което доведе до сблъсък на интереси в коридорите на руската власт по въпроса дали трябва да се позволи на голяма държавна компания да участва в приватизация.

„Вероятно това не е най-доброто решение, когато една компания под държавен контрол придобива друга, която е изцяло държавна,“ заяви Путин. „Това е едната гледна точка.“

Руският президент остави вратичка за Роснефт, като заяви, че строго погледнато, това не е държавна компания, защото британската British Petroleum притежава 20% от акциите на Башнефт.

„В крайна сметка, за бюджета най-важно е кой дава най-много пари,“ каза Путин. „В този смисъл, ние не можем да дискриминираме нито един от участниците на пазара.“

Последни новини
Още от Акценти