Възможно ли е по-ранно излизане от ЕС от страна на Великобритания

Тереза Мей може и да не изчака гласуване в парламента

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей може и да не изчака гласуване в парламента по въпроса с излизането на Великобритания от ЕС, съобщава британското издание The Daily Telegraph, позовавайки се на свои източници, цитиран от Инвестор.бг.

Според британското законодателство резултатите от референдуми са само пожелателни и решението трябва да бъде потвърдено чрез гласуване от депутатите. Опонентите на Brexit нееднократно препоръчват британският парламент да не се съобрази с вота на гражданите.

Според изданието обаче чл. 50 от Договора за ЕС ще бъде активиран без мандат от парламента. Причината за това е убедеността на премиера, че след резултатите от референдума няма връщане назад.

"Премиерът беше абсолютно ясна, че британците гласуваха, а сега тя ще се заеме да изпълни Brexit", казват източници на The Daily Telegraph на "Даунинг Стрийт".

В правомощията на Тереза Мей е да активира чл. 50 от Договора за ЕС и да проведе преговорите с останалите държави от общността за напускането. Британският премиер обаче коментира, че това едва ли ще стане преди края на годината.

Повечето министри в британското правителство подкрепяха оставането на страната в ЕС. Затова и във Великобритания се появиха съмнения, че кабинетът ще се опита да забави процеса.

Последни новини
Още от Акценти