Йелън засили очакванията за повишаване на лихвите в САЩ

В речта си тя акцентира на солидното представяне на трудовия пазар

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Председателят на Фед Джанет Йелън изрази увереност, че затягането на трудовия пазар с времето ще задвижи инфлацията обратно към таргета на централната банка от 2%. По време на речта си в петък, 26 август, в Джаксън Хол, щата Уайоминг, Йелън коментира, че повишение на лихвите тази година е възможно още следващия месец, ако данните за заетостта останат силни, предава Bloomberg.

Това схващане противоречи на някои представители на Фед, които са по-песимистично настроени към връзката между трудовия пазар и цените.

„Септември е отворен”, каза Приа Мисра, ръководител стратегии за глобалните лихвени проценти в TD Securities в Ню Йорк, насочвайки към срещата на Федералната комисия по операциите на открития пазар, която ще се проведе между 20 и 21 септември.

„Може би сега е времето да кажем, че връзката между трудовия пазар и инфлацията е плоска, че ниската безработица не задвижи инфлацията. Но все още има такива, които го вярват”, допълни тя.

Слагайки край на двумесечното мълчание относно възгледите си, Йелън акцентира на продължаващото солидно представяне на трудовия пазар и каза, че аргументът за повишение на лихвата по федералните фондове набира сила през последните месеци.

Акциите първоначално се повишиха след коментарите на Йелън, но отчетоха спад при думите на вицепрезидента на Фед Стенли Фишер, който каза в интервю за CNBC, че съществува възможност за две повишения на лихвите тази година, започвайки от септември.

От думите на Йелън стана ясно също, че тя не се нуждае непременно от достигане на инфлацията до 2%, за да повиши лихвите. Тя заяви, че инфлацията постепенно ще се ускори до 2% през следващите няколко години и подчерта, че са необходими постепенни навременни действия, за да се постигне устойчива заетост и инфлация, близка до заложените нива.

Двата лагера

Протоколите от срещата на Федералната комисия по операциите на открития пазар през юли очертават два лагера. Повечето от представителите очакваха, че негативни ефекти от ниските цени на енергийните ресурси и вноса на непетролни продукти ще изчезнат, а затягането на трудовия пазар носи по-високи заплати. Противоположното мнение остава по-песимистично за традиционните връзки между затягането и цените.

По време на годишната среща на Фед в Канзас Сити Йелън открито подкрепи тези, които поддържат вярата в ценовите прогнози. Все пак тя подчерта, че перспективите са несигурни и комитетът е подготвен да се бори с неочаквани шокове.

„Те са склонни да бъдат търпеливи, когато икономиката понася шокове”, каза Лаура Роснер, главен икономист за САЩ в BNP Paribas в Ню Йорк. „Но при отсъствието на такива и при оптимистични данни, както е сега, те смятат, че трябва да се върви към постепенно повишаване на лихвените проценти”. 

Последни новини
Още от Акценти