САЩ може да въведат облекчен визов режим за имигранти предприемачи

Всеки четвърти високотехнологичен стартъп в САЩ е съоснован от имигранти

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Американското правителство предложи въвеждането на облекчен визов режим, който да намали трудностите пред имигранти предприемачи при изграждането на компании в САЩ. Целта му е да привлече хиляди основатели на стартиращи компании към страната на неограничените възможности. 

Правителството се надява облекчаването на режима да стане факт преди да изтече мандатът на Обама на 20 януари, пише Investor.bg.

Предложението е част от ангажимента на администрацията на Обама "да привлече най-добрите предприемачи в света, които да основат следващите велики компании тук", коментира Том Калил, съветник по технологиите в Белия дом, пред репортери.

По думите на Калил всеки четвърти високотехнологичен стартъп в САЩ и над половината от стартъпите в Силициевата долина са съосновани от имигранти.

Новите правила предвиждат издаването на временно разрешително за пребиваване в САЩ на предприемачи, ако притежават дял от поне 15% в стартиращи компании, създадени в страната през последните три години. Освен това компанията трябва да е получила инвестиция от поне 345 хил. долара от квалифицирани американски инвеститори или грантове от определени държавни агенции в размер на 100 хил. долара.

В администрацията очакват около 3 хил. имигранти да кандидатстват за такова временно разрешително.

Последни новини
Още от Акценти