Полша търси влак с нацистко злато

Разкопките в югоизточна Полша започнаха тази седмица

Снимка: Frantzesco Kangaris/Bloomberg Снимка: Frantzesco Kangaris/Bloomberg

Днес, в Полша започват разкопки, които трябва да намерят легендарният нацистки влак пълен със злато и съкровища. Безплодното търсене продължава вече десетилетия, а мнозина учени твърдят, че такъв влак не е съществувал.

За сега, цялото търсене доказва единствено, че местната легенда за нацистката влакова композиция изчезнала в планински тунел при отстъплението на германските войски, не е изгубила притегателната си сила.

Началото на разкопките беше сложено при железопътната линия, която се намира над мястото, където двама изследователи смятат, че е погребан влака. Очаква се изкопните работи да продължат няколко дни, а полският телевизионен канал TVN24 показа и първите кадри от мястото.

Държавен служител беше заявил първоначално, че е „99% сигурен“, че влакът се намира на същото място, но геолози не откриха влак, въпреки използваната модерна образна техника.

Историци смятат, че съществуването на влака, за който се твърди, че е изчезнал през май 1945, никога не е било убедително доказано. Независимо от това, полските власти изглежда припират да изпробват всяка възможност за откриване на съкровището, което е разпалвало въображението на местните хора десетилетия наред.

Според легендата, влакът е бил брониран и натоварен със съкровища и изчезва след навлизането си в мрежата от тунели под Сови планини, които са били изградени по нацистки проект известен като „Гигант“. Проектът остава недовършен. По онова време районът се намира на територията на Германия, но става част от Полша след установяването на следвоенните граници.

 

Последни новини
Още от Акценти