Взривове в Тайланд

Полицията не смята, че поредицата от взривове е терористичен акт

Снимка: Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Снимка: Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Нападателите са използвали запалителни бомби и самоделни експлозиви за серията от взривове разтърсили Тайланд в четвъртък късно вечерта и петък сутринта. Към момента се съобщава за четирима загинали и над 30 ранени, включително 11 чужденци.

Не е ясно кой стои зад атаките, които идват след успешно проведения през миналата седмица референдум за нова конституция на страната, която критиците определят като закон, който ще разшири правомощията на военните за следващите няколко години.

Много чуждестранни правителства призоваха гражданите си да отложат пътуванията си до Тайланд или да се придвижват с повишено внимание в страната.

Министър-председателят, Пают Чан-оча заяви, че правителството правителството прави всичко по силите си, „за да гарантира сигурност в страната... Ние трябва да се обединим и да бъдем силни. Защо това се случва в момент, когато страната започва да се стабилизира? Кой е извършителят? Кой не желае да види един по-добър Тайланд? Коя групировка?“

От полицията заявиха, че разследват всички възможности и са изключили атаките да са свързани с международни терористични организации.

Associated Press съобщава за поредица от взривове в поне пет района в Тайланд, включително и в популярни туристически дестинации, при които да загинали поне четирима души и има много ранени.

Първите взривове са избухнали в петък сутринта в Хуа Хин, градче на около 200 километра от Банкок. Загинал е един човек, а 21 са ранени. По-късно са последвали още две експлозии, които са отнели живота на един човек и са ранили други трима. Официални представители на болницата, в която са настанени ранените, заявиха, че има туристи от Германия, Италия, Австрия и Холандия.

Бомби са избухнали и в Лома Бийч на остров Пукет и южните провинции Транг, Сурат Таниг и Фан Нга. Има двама загинали. Полицията заяви, че е твърде рано да се каже кой стои зад атаките, но допълниха, че са изключили възможността това да е терористичен акт или нападение на групировки от южните ислямски провинции на страната.

Пукет е дестинация, която се посещава ежегодно от милиони европейци, китайци и тайландци както заради живописната природа, така и заради нощния живот.

Очаквайте подробности!

Последни новини
Още от Новини