Ускорен темп на икономически растеж в Източна Европа

Инвестициите все още са слабо място за регионалните икономики

Румъния е сред отличниците в Източна Европа. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Румъния е сред отличниците в Източна Европа. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Източно европейски страни заемат четири от първите пет места за най-бърз икономически растеж в Европейския съюз за последното тримесечие. Разходите на потребителите балансират спада в инвестициите, така че тези страни бележат икономически ръст, какъвто не е виждан от кризата през 2008 насам.

Румъния е водач сред бившите социалистически страни, които отчетоха предварителните прогнози за икономическия растеж, като годишната експанзия е скочила от 4,3% на 6%. Икономическият ръст в България, Унгария, Словакия и Полша, най-голямата икономика в региона, също се е ускорил спрямо предходните три месеца. Еврозоната, към която основно е насочен износът на региона, също бележи ръст от 1,6%, колкото и през миналото тримесечие.

Общото производство в тези страни от Източна Европа възлиза на 1 трилион долара и се очаква да нарасне с 3,5% през тази година, като така ще изпревари прогнозните стойности за ръст на световното производство, посочени от Международния валутен фонд.

„За пореден път, ръстът в региона е задвижван от търсенето на вътрешния пазар, което е подкрепено от спада на безработицата и повишаването на заплатите,“ каза Яна Стекерова от Komercni Banka AS в Прага. „Инвестициите си остават слабото място на региона след като финансирането от новия бюджет на еврофондовете се забави.“

Ръстът в Румъния се оказа с най-бърз темп от 2008 година, като намалението в данъците и увеличението на заплатите подкрепи покупателната способност на потребителите преди предстоящите избори. Макар Европейската комисия да прогнозира, че през 2016 БВП на Румъния ще нарасне с втория най-бърз темп, след Ирландия, тя предупреди, че отслабването на фискалната дисциплина може да застраши бюджетните цели за следващата година. 

Последни новини
Още от Акценти