Какво може да накара юана да поевтинее според Пекин

Има подозрения, че Китайската народна банка е подкрепяла юана през миналия месец

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Понижението на нивото на минималните изискуеми резерви за китайските банки може да добави прекалено много ликвидност във финансовата система на страната и да доведе до очаквания за поевтиняване на юана, каза Китайската централна банка, цитирана от Bloomberg.

Честите понижения освен това ще доведат до понижение на лихвите, казаха от Китайската народна банка, като добавиха, че сравнително силния сигнал, който ще изпрати понижение минималните изискуеми резерви, може да доведе до спекулативна валутна търговия. Във втория си доклад за имплементация на политиката паричната институция казва, че ще използва различни инструменти, за да поддържа стабилен кредитен ръст и съвкупно финансиране.

От Китайската парична институция казаха, че ще следват благоразумна парична политика, като освен това ще се държи на либерализация на лихвените проценти, работа върху структурните реформи и увеличение на двустранната гъвкавост на юана, докато в същото време се поддържа стабилно ниво на валутния курс.

Изявлението на Китайската народна банка идва във време, в което се засилват спекулациите, че централните банкери във втората по големина световна икономика подкрепят валутния курс преди Китай да домакинства на срещата на лидерите на страните членки на Г20 през следващия месец. Подозренията са, че тя е контролирала понижаването на валутния курс през миналия месец, а официални лица, нейни представители, с изказвания се опитваха да накарат юанът да поскъпне.

Последни новини
Още от Акценти