ЕК решена да задейства споразумението за бежанците с Турция

Това каза говорителката на комисията Мина Андреева

Изглед над Турция. Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg Изглед над Турция. Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Европейската комисия каза, че е ангажиран с с имиграционната сделка, подписана с Турция през март и ще се бори за нейното успешно въвеждане, като част от цялостната програма на блока за справяне с бежанската криза.

„Комисията има план А и той е да направи така, че споразумението между ЕС и Турция да заработи успешно. Това не е план, който следваме едва от вчера. Имаме дневен ред за миграцията от 2015 и прекарахме последните 15 месеца в следване на този дневен ред“, каза говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

„Това е нашият план и ние ще продължаваме да работим по него с цел да се справим с бежанската криза и да помогнем на страните под натиск“, каза още Андреева.

Говорителката на ЕК допълни, че статутът на Турция все още е на „безопасна трета страна“ по отношение на бежанската политика, въпреки последните събития в южната ни съседка. Тази оценка на Европейската комисия се базира на ангажиментите, поети от турските власти, включително от министъра по въпросите, свързани с ЕС.

Последни новини
Още от Акценти