Oracle разширява бизнеса си в облачните услуги

Доставчикът на софтуер на големи корпорации и облачните приложения на NetSuite се допълват взаимно

Снимка: Michael Short/Bloomberg Снимка: Michael Short/Bloomberg

Oracle Corp. укрепва стратегически облачните си услуги като направи предложение за покупка на стойност 9,3 милиарда долара на NetSuite Inc.

Доставчикът на софтуер на големи корпорации Oracle се опитва да разшири продажбите си в областта на облачните продукти, които са все по-търсени от клиентите. Новите облачни услуги съставляват 8% от общите продажби на компанията през четвъртото тримесечие. Покупката на NetSuite, чиито продукти включват софтуер за управление на връзките с клиенти, ще помогне на Oracle да стане достоен конкурент на компании като Salesforce.com Inc. и Microsoft Corp.

„Oracle и облачните приложения на NetSuite се допълват взаимно и ще се настанят трайно на пазара,“ заяви един от главните изпълнителни директори на Oracle Марк Хърд в официално изявление днес. „Възнамеряваме да инвестираме сериозно и в двата продукта – проектирането и дистрибуцията.“

Сделката, при която NetSuite ще получат 109 долара за акция в брой, „незабавно ще повиши печалбите на Oracle“ на коригирана база през финансовата година, заявиха от компанията.

NetSuite е основана през 1998 и има пазарна капитализация от 7,37 милиарда долара. Компанията продава облачен бизнес софтуер, включително инструменти за управление на връзките с клиенти и електронна търговия. През май месец, компанията демонстрира нов софтуер, който обединява различни счетоводни функции, като например фактуриране, отчитане на приходи, поръчки и абонаменти, в една система. NetSuite имат над 30 хил. клиенти, повечето от които са малки и средни компании.

Съоснователят на Oracle, Лари Елисън и семейството му притежават около 45,4% от обикновените акции на NetSuite. Това показва декларацията на компанията като освен това, Елисън може „да упражни контрол при одобряването на значителни корпоративни сделки“.

Акциите на Oracle скочиха с 1,8% до 41,66 долара за акция преди отварянето на пазарите. Акциите на NetSuite се покачиха с 18,4% до 108,46 долара за акция.


 

 

Последни новини
Още от Акценти