Monsanto поднови преговорните игри

Оспорвана битка с двама претенденти и недоволни акционери

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Monsanto са подновили преговорите с BASF по евентуалното сливане на техните поделения за селскостопански химикали, след като отхвърли предложението за 62 милиарда долара отправено от Bayer AG.

Американската компания разглежда няколко възможни сделки, а запознати твърдят, че една от тях е за придобиване на отдела за селскостопански решения на BASF. В замяна, германската компания ще получи наскоро емитирани акции на Monsanto. Разговорите са на съвсем ранен етап и не са взети окончателни решения, тъй като продължават и преговорите с Bayer.

BASF добавиха последни щрихи към непрекъснатите опити за консолидация на шестте най-големи световни доставчици на пестициди и семена. Докато Dow Chemical и DuPont напредват сравнително бързо по плана за сливането на компаниите, придобиването на Syngenta от China National Chemical на стойност 43 милиарда долара е подложено на регулаторни и политически проверки.

„Ако анализираме индустриалния пейзаж в тази област, то най-логичната комбинация е между Monsanto и BASF,“ казва Кристиан Файц, анализатор в Kepler Cheuvreux, чийто препоръки са за купуване на акции на BASF.

Проявеният от страна на BASF интерес подсилва позицията на Monsanto в преговорите, но въпреки това, съветът на директорите на американската компания не е единодушен относно изгодата от евентуална сделка с който и да е от двамата германски претенденти. През месец май, предложението на Bayer за 122 долара на акция беше отхвърлено като твърде ниско.

Monsanto вероятно ще бъде подложена на натиск от собствените си акционери, ако предпочете да купи поделението на BASF и емитира акции, за да плати сделката вместо да приеме предложението на Bayer за плащане в брой. Цената представлява 37% премия върху акциите на Monsanto спрямо цената им от 06.05.2016. Представители на BASF и Monsanto отказаха коментар.

Битката

Преговорите с Monsanto означават, че BASF се включва в битката за консолидиране на индустрията като основен играч. През миналата година, поделението за пестициди на компанията има приход от 5,82 милиарда евро. Да замени селскостопанското си поделение срещу дял в Monsanto не изглежда особено привлекателно според Петер Шпенглер, анализатор в DZ Bank.

След като изгуби битката за Syngenta от ChemChina, в началото на годината Monsanto проведе преговори и с BASF, и с Bayer относно евентуална сделка. До момента, BASF не желае да плаща за надценени активи и се фокусира върху по-малки сделки като купуването на компанията за покрития от Albemarle за 3,2 милиарда долара през миналия месец.

Monsanto беше атакувана с предложения за придобиване след като срещна редица проблеми през тази година. Приходите на компанията продължават да спадат, а очакванията за годишната печалба са тя да бъде в долната граница на диапазона от 4,40 до 5,10 долара на акция. Monsanto е в конфликт с някои от най-големите в света производители на суровини и води съдебни дела с правителствата на Аржентина и Индия.  

Последни новини
Още от Акценти