Външните министри на основателките на ЕС: Brexit да се реализира възможно най-бързо

Шотландия ускорява подготовката на нов референдум за независимост

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Страните основателки на ЕС увеличиха натиска върху Великобритания да напусне блока възможно най-бързо след изненадващия вот на референдума и плановете на Шотландия да направи нов опит за постигане на независимост от Обединеното кралство.

Външните министри на страните основателки на Европейския съюз се обединиха по време на срещата в Берлин, че блокът трябва да върви напред и да се избягва политическият вакуум. И докато председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че не очаква „мирен развод”, германският канцлер Ангела Меркел повтори днес желанието си за избягване на „неприятните разговори”.

„Сега трябва да уредим бъдещето на Европа. Ето защо всички се обединяваме около мнението, че Brexit трябва да започне възможно най-бързо”, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след разговорите с колегите си от Франция, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург.

Последващите шокове от референдума вече започнаха да рикошират в Европа и преоформят политическите перспективи пред Обединеното кралство, след като премиерът Дейвид Камерън обяви, че ще подаде оставка. Изразявайки шока си от напускането на Великобритания, Щайнмайер заяви, че сега, повече от всякога, е важно бързо да се намерят начини за повишаване на заетостта и растежа.

Бързият отговор

Срещата в Берлин даде сигнал, че ЕС може да отговори бързо на загубата на Великобритания, макар да нямаше непосреддствени предложения в хода на разговорите и различията в подхода към Brexit да бяха очевидни.

„Ние настояваме, че останалите 27 страни членки също трябва да получат уважение от Великобритания”, каза френският външен министър Жан-Марк Еро. „Това е една от причините да се съберем в Берлин днес”.

Британският еврокомисар Джонатан Хил обяви, че се оттегля от поста си. „Не мисля, че е правилно да продължа да заемам тази длъжност сякаш нищо не се е случило”, заяви той.

Още несигурност на хоризонта

Moody`s понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Великобритания на негативна от стабилна, позовавайки се на нарастващата несигурност при предстоящия дълъг процес на излизане от ЕС.

В същото време първият министър на Шотландия Никола Стърджън потвърди плановете си да организира втори референдум за независимост от Обединеното кралство. Тя също обяви, че ще започне преговори с европейските лидери и институции в търсене на начини Шотландия да продължи отношенията си с ЕС.

Последни новини
Още от Акценти