ОПЕК: Без договореност, но със задоволство

ОПЕК отново не постигна споразумение за таван на производството на петрол

Нигериецът Мохамед Баркиндо е новия генерален секретар на ОПЕК. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Нигериецът Мохамед Баркиндо е новия генерален секретар на ОПЕК. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

ОПЕК ще продължи да се придържа към политиката си на неограничено производство след като членовете на организацията не успяха да постигнат споразумение за таван на производството, а министрите бях единодушни в оптимизма си като потвърдиха, че петролните пазари се съвземат.

Този път срещата не беше белязана от враждебност, каквато се наблюдаваше през декември и организацията най-после успя да избере нов генерален секретар – Мохамед Баркиндо, който е бил изпълняващ длъжността през 2006, а преди това е оглавявал Nigerian National Petroleum Corp. Той ще поеме поста от 01 август от предшественика си Ел-Баради, който остана на него в продължение на девет години. Либиецът трябваше да се оттегли през 2012 след като завърши максималните два мандата, но правомощията му бяха продължени, тъй като членовете на организацията не можеха да постигнат съгласие кой да наследи поста.

Всички участници подчертаха, че фундаментите на пазара са запазени. Иранският министър Бижан Намдар Зангане спомена „отлично единодушие“, а нигерийският му колега заяви, че отношенията са се подобрили значително и дори Венецуела, най-силният поддръжник на замразяването на производството, заяви, че срещата е била много позитивна.

Въпреки това разделението вътре в ОПЕК се запазва. Саудитска Арабия изрази готовност да сложи край на разрива и да преговаря за таван на производството, но Иран заяви, че би подкрепил единствено квоти за отделните страни, които трудно биха били договорени на една единствена среща.

Иран отхвърли всякакво ограничаване на производството, тъй като в момента възстановява обемите на добиван петрол след отпадането на санкциите през януари.

Макар ОПЕК редовно да пренебрегва собствените си производствени цели и да нямаше никакви признаци, че днес ще се стигне до ограничаване на производството, дори и символичен жест щеше да доведе до повишаване на цените на петрола. Както написа един анализатор: „Кажете сбогом на ефикасността на ОПЕК като единна организация.“

 

Последни новини
Още от Акценти