Производственият сектор в САЩ с неочакван ръст

Единственият слаб показател е заетостта в производството

Техник работи по самолетен двигател LEAP 1A в завода на General Electric в Лафайет, Индиана, САЩ. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Техник работи по самолетен двигател LEAP 1A в завода на General Electric в Лафайет, Индиана, САЩ. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Производственият сектор в САЩ неочаквано е нараснал по-бързо през месец май, подпомогнат от повишаване на поръчките, което е признак за възстановяване след спада от началото на 2016.

Индексът на Института за управление на доставките се е покачил до 51,3 от 50,8 през април. Средната прогноза от анкетата на Bloomberg проведена сред 81 икономисти беше за 50,3. Стойностите над 50 говорят за ръст.

Заводите се възползват от повишения брой поръчки от страната и чужбина, за да намалят складовите си наличности като така полагат основите на по-големите печалби през втората половина на годината. Скорошното покачване на цените на петрола вероятно също е подпомогнало ограничаването на спада при енергийните компании, който доведе и до намаляване на инвестициите в бранша.

„Производството бавно и постепенно се подобрява,“ каза Сам Булърд, главен икономист в Wells Fargo Securities LLC. „Надеждата ни е, че навлизаме в процес на стабилизация в енергетиката и миннодобивната индустрия.“

Предварителните оценки на индекса на производството, направени от 80 икономисти при допитване проведено от Bloomberg, варират между 49 и 52. Индексът на поръчките има слаба промяна от 55,8 през април на 55,7 през последния месец.

Единственият слаб показател е заетостта в производството, която се е задържала на 49,2 и показва, че производителите са намалили броя на работниците си през месец май.

Друг знак, че индустрията е във възход е индексът на доставките, който е скочил на 54,1 в сравнение с 49,1 през април. Това е и най-високото му ниво от декември 2014. Стойност над 50 означава, че доставките се забавят, което често се случва при затруднения на доставчиците да отговорят на търсенето.

Докладът показва и, че препятствията възникнали заради бавния ръст в чуждестранните пазари намаляват. Индексът на поръчките за износ се е 52,5, което бележи трети пореден месец на нарастващо търсене от чуждестранни пазари.


 

Последни новини
Още от Акценти