Руската централна банка иска да ускори инфлацията

Безработицата се е понижила, но потреблението се свива

Сградата на Руската централна банка в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Сградата на Руската централна банка в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка се готви да разгледа лихвените проценти през следващия месец като вземе предвид и данните за заплатите в страната.

По данни на федералната служба за статистика, коригираните спрямо инфлацията заплати са се понижили с 1,7% през април в сравнение със същия период на миналата година след като предходните два месеца са се покачвали за първи път от 2014 насам. Това е по-голям спад от прогнозирания от 15 икономисти анкетирани от Bloomberg, чиято средна прогноза беше за спад от 0,5%.

Централната банка е твърдо решена да постигне инфлацията, която си е поставила за цел през следващата година като банкерите се съсредоточават върху заплатите и отстраняват голяма част от макроикономическия шум, който включва по-малък от прогнозирания спад в брутния вътрешен продукт за последното тримесечие и изненадващият ръст в промишленото производство през април.

Фискалните стимули са фактор, но при нарасналите бюджетни разходи през март и април, очевидно е рано настоящият спад в инфлацията да се приема като тенденция, смята Наталия Орлова, главен икономист в Alfa Bank в Москва.

По-високите брутни заплати явно не са допринесли за засилване доверието на потребителите, защото търсенето на вътрешния пазар продължава да спада след валутната криза и срива в цените на петрола. Продажбите на дребно са се свили с 4,8% през април, а предходния месец са отбелязали понижение с 5,9%. Безработицата се е понижила от 6% на 5,9%.

От Централната банка заявяват, че данните за април са им необходими, за да определят дали покачването е отклонение или трайна тенденция, която може да повиши потребителското търсене и да ускори инфлацията.

Покачването на цените се задържа през последните два месеца на 7,35, което е почти два пъти над целта от 4%. Процентът на инфлацията остава висок, въпреки ръстът на цените да се срина от тринадесет годишния си връх от 16,9% още през март 2015.

Макар централната банка да показа склонност към облекчения за първи път тази годзина, първият заместник управител, Дмитри Тулин, заяви, че банката не смята да прибързва с облекченията и е на позиция, че снижаването на лихвените проценти няма да доведе до значителен ръст на реалната икономика.

Такова изказване поставя на изпитание бизнес ръководители като Андрей Костин, главен изпълнителен директор на Внешторгов банк, втората по големина кредитна институция в Русия, който призова централната банка да намали лихвените проценти с 2% наведнъж.

„Лихвите трябваше да се понижат отдавна,“ заяви Костин пред репортери в Сочи.

„И това трябва да се направи решително, за да се даде ясен сигнал на пазара.“

Последни новини
Още от Акценти