Защо Bayer иска да купи Monsanto?

Струва ли си цялото главоболие за гиганта от Леверкузен

Хибридни царевични семена Dekalb. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Хибридни царевични семена Dekalb. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Възможността за потенциална сделка, при която Bayer AG да купи Monsanto Co. породи спекулации,че германската компания ще трябва да продаде някои свои активи, за да финансира сделката по създаването на най-големият в света доставчик на семена и селскостопански химикали.

Според запознати, днес Bayer са провели закрито обсъждане за сделката за Monsanto, която е оценявана на 43 милиарда долара, но представители на двете компании отказаха коментар.

Сделката би включила към собствеността на Bayer марки като Roundup, най-продаваният хербицид в света и повече от 2 000 сорта семена.

„Ако Bayer е готов да отдели милиарди, ще стане! Всъщност точно това е проблема,“ казва Луц Крафт, бивш директор в Bayer, който в момента е съветник по селското стопанство в консултантската фирма ChemAdvice GmbH. „Последствията за финансовия отчет на Bayer и интегрирането на компанията са двете най-големи предизвикателства.“

Безпрецедентна консолидация

Самото сливане на двете компании е малко вероятно да се натъкне на значителни пречки в антитръстовите закони, но може да засили внимателното наблюдение над няколкото компании свързани с безпрецедентната консолидация в тази индустрия. Регулаторните органи вече разглеждат сливането на стойност 130 милиарда долара между Dow Chemical Co. и DuPont Co., а органите по националната сигурност в САЩ трябва да дадат оценка на предложението на China National Chemical Corp. за придобиването на швейцарската Syngenta AG срещу 43 милиарда долара.

Bayer и базираната в Сейнт Луис Monsanto имат общ годишен приход от 67 милиарда долара през 2015, като 37% от него е от фармацевтични продукти, включително лекарства без рецепта и продукти за диагностика, а 39% са от химикали за селското стопанство.

Според Джо Уолтън, анализатор в Credit Suisse Group AG в Лондон, инвеститорите вероятно ще поискат поне 40% премия за Monsanto, но американската компания може да не поиска да сключи сделка дори на тази цена. Това ще направи сделката трудна за преглъщане отстрана на базираната в Леверкузен германска компания, чиято пазарна стойност се оценява на 79 милиарда евро (90 милиарда долара).

Втората по големина германска компания може да плати част от сделката в брой с 15 милиарда евро събрани чрез емитиране на дълг, може да емитира допълнително акции или да продаде свои активи, включително фирмата си за зоо-медикаменти.

Bayer отдавна иска да разшири присъствието си в селскостопанската индустрия и особено в разработката на нови сортове семена. Компанията вече е тръгнала да осъществява плановете си и продава своя дял в компанията си за пластмаси Covestro AG чрез първично публично предлагане, а през 2014 придоби медикаментите без рецепта на Merck & Co.

При евентуална сделка, Bayer ще придобие и славата на Monsanto като една от „най-презираните“ компания в света.

Последни новини
Още от Акценти