Volkswagen е на път да постигне споразумение

На 19 май ще бъде даден отчет за напредъка по договарянето

Емблемата на компанията върху новия e-Golf. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Емблемата на компанията върху новия e-Golf. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Volkswagen AG скоро ще намери решение на проблема с 3-литровия дизелов двигател, монтиран на коли в САЩ и това отчасти ще сложи край на скандала с подправените данни за емисиите вредни газове и ще намали риска от налагане на програма за обратно изкупуване на тези автомобили.

Хора, запознати с хода на разговорите, твърдят, че остава да се уточнят някои последни технически детайли и да се прегледат резултатите от тестовете, за да се гарантира надеждността на обновения софтуер. Обновеният софтуер вероятно ще е комбиниран с нов катализатор, за да няма никакви съмнения в решението на проблема, който засегна около 85 000 коли с марка Audi, Porsche и VW. Преговорите между компанията и американските регулаторни органи продължават, но не е постигнато никакво окончателно решение.

На 21 юни изтича крайният срок даден на Volkswagen от американските власти за сключване на предварително споразумение, в което да се предвижда или ремонт или обратно изкупуване на автомобилите с 2-литрови дизелови двигатели. Проблемът, който засяга и по-големите двигатели на някои модели VW, Audi и Porsche не е включен пряко в предложението пред американския съд, който наблюдава над 600 съдебни дела свързани със скандала. При постановяването на новия краен срок, съдия Чарлс Брейър временно отложи режаването на проблема с 3-литровите двигатели. На 19 май се планира отчет за напредъка по споразумението.

Съмнителният софтуер при по-големите двигатели е определен като „коригиращо устройство“ по смисъла на американския закон за защита на околната страна, защото има таймер за контрол на температурата на системата да отвеждане на изгорелите газове щато така променя отчитането на емисиите. Двигателят се монтира на Audi A6, A7, A8 и на Q5 и Q7 както и на Porsche Cayenne и Volkswagen Touareg.

Този 3-литров двигател е проектиран от Audi и те са заделили 228 милиона евро за разходи, възникнали в следствие на кризата с емисиите.

Последни новини
Още от Акценти