Спад в германското индустриално производство

Бундесбанк: очаква се забавяне през второто тримесечие

Производството на потребителски стоки спада с 0,2%. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Производството на потребителски стоки спада с 0,2%. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското индустриално производство се сви с повече от очакваното през март, втори последователен месец на понижение, който може би сигнализира за буксуване на търсенето в най-голямата европейска икономика. Производството, коригирано спрямо сезонните промени, отчита спад от 1,3% спрямо предходния месец, когато имаше понижение от 0,7 на сто, сочат данните на Министерството на икономиката в Берлин, цитирани от Bloomberg. Икономистите, участвали в проучване на агенцията, прогнозираха спад от едва 0,2% за обичайно волатилния показател. На годишна база индустриалното производство отчита ръст от 0,3 на сто.

Забавянето на глобалния растеж принуди германската икономика да разчита все повече на вътрешното потребление, подкрепяно от рекордно ниската безработица в страната. Бизнес доверието обаче показва колебания, а Бундесбанк обяви, че очаква забавяне на инерцията през второто тримесечие заради предизвикателствата, идващи отвън, сред които отслабването на китайската икономика.

Строителството отчита спад от 3,2% на месечна база през март, докато производството на междинни стоки отстъпва с 1,3 на сто. Производството на инвестиционни стоки пада с 1,4% през третия месец на годината, а това на потребителски стоки – с 0,2 на сто. Производството на енергия обаче се съживява леко – с 0,3% на месечна база. Данните за фабричните поръчки, публикувани в понеделник, сигнализират, че индустриалното производство би трябвало да се ускори през идните месеци. Поръчките скочиха с 1,9% през март, след като възстановяването на износа за страни извън еврозоната помогна за компенсиране на слабото вътрешно търсене.

Последни новини
Още от Акценти